"IS was al voorbereid op Westerse aanvallen na aanslagen in Parijs"
Maximale schade toebrengen aan de Islamitische Staat. Dat beloofde de Franse president Hollande in een persconferentie die hij samen met de Britse premier David Cameron gaf. Sinds de aanslagen in Parijs is Hollande bezig om een brede coalitie tegen IS te smeden en worden er ook veel meer luchtaanvallen uitgevoerd. Hoe effectief zijn die tot nu toe?
Remco Andersen, correspondent in het Midden-Oosten, vanuit Libanon: “Er komt weinig informatie uit Raqqa en Mosul. De coalitie brengt zo nu en dan IS-strijders om en bemant meerdere IS-checkpoints. Ook proberen ze de infrastructuur van IS op te breken. Met name de olietransport want daar verdient IS veel geld mee.”
Toch raken deze ingrepen IS minder hard dan gehoopt. Dit komt volgens Andersen omdat ze na de aanslagen in Parijs zich hadden schrap gezet voor een reactie vanuit het Westen. “Er zijn geluiden dat IS al was voorbereid voor dit soort aanvallen. Om die reden hebben ze op voorhand hun militaire infrastructuur verplaatst, gebouwen leeggemaakt en het personeel bij checkpoints weggehaald. De schade die IS nu wordt toegebracht is daardoor beperkt”, vertelt Andersen.
Menselijk schild
Het lijkt er op dat burgerslachtoffers bij de bombardementen worden bespaard. “Maar ze zijn er wel: vorige maand is een familie per ongeluk gebombardeerd nabij een voedselopslagplaats”, zegt Andersen. De correspondent sprak ook met mensen die IS onlangs zijn ontvlucht: “Uit hun verhalen blijkt nog niet dat IS in paniek is, maar de strijders maken zich wel zorgen.” Het is burgers verboden om steden te verlaten. Mensen die toch ontsnappen doen dat door een smokkelaar in te schakelen of door zich door checkpoints te liegen. Andersen: “IS weet heel goed dat zodra burgers de stad verlaten, de steden worden gebombardeerd. Dus de burgers die nu worden vastgehouden in de stad zijn een menselijk schild voor IS.”