
In het debat over de problemen bij ProRail had de oppositie gisteren felle kritiek op staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu. De Kamer wilde in het debat, dat tot diep in de nacht duurde, vooral antwoorden over het al dan niet bewust achterhouden van rapporten over het functioneren van de spoorbeheerder. Er komt eerst een extern onderzoek, tot die tijd mag Mansveld blijven zitten.
Volgens Gerard Sanderink, directievoorzitter van Strukton, is het duidelijk geworden dat ProRail de financiën niet op orde heeft en dat er heel veel "verdraaid" is. Sanderink stelt een cultuurverandering voor en een wisseling van de wacht.
Mensen moeten eerlijker en transparanter met elkaar gaan communiceren, bepleit de directievoorzitter. Niet alleen communiceert ProRail slecht met de overheid, ook met Strukton zelf ging het onlangs mis. "Als ik op de website van ProRail moet lezen dat ik het contract heb teruggegeven, maar dat is helemaal niet waar, wat moet ik dan denken?"
Felle kritiek van Strukton
Voor het debat uitte de directievoorzitter flinke kritiek op de overheid. "Niets gaat zoals je denkt dat het moet gaan", zei Sanderink gisteren tijdens een bijeenkomst die georganiseerd was door de oppositie. Die had dinsdagmiddag eigenlijk een officiële hoorzitting met Strukton, voormalig financieel topman Ruud van der Steeg van ProRail en een afvaardiging van accountants- en belastingbedrijf PwC gewild, maar daar stak de coalitie van VVD en PvdA een stokje voor.
Sanderink zei afgelopen zaterdag in De Telegraaf dat het management bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu niet op orde is en dat veel ambtenaren overspannen zijn. Volgens de directeur zou Mansveld bij vragen van de Kamer over zijn bedrijf de helft onjuist hebben beantwoord.
Sanderink heeft nu zijn twijfels of er iets verandert bij ProRail. "Ik zou daar best mijn bijdrage aan willen leveren, ook in het kader van eerlijker met elkaar omgaan, maar dan moet wel de reikende hand geboden worden van de andere kant."