Nieuws12 okt '15 14:37

Dominee: 'De kerk moet drastisch veranderen'

Auteur: Bas van Setten

De protestantse kerk in Nederland moet drastisch veranderen. Gebeurt dat niet, dan is het slechts een kwestie van tijd voordat deze kerk helemaal ten onder gaat. Dat stellen vier jonge dominees.

ANP
ANP

Jasper van Schaik, één van de vier dominees, zegt dat het een complex probleem is en hij vergelijkt het met de voetbalwereld. "Daar zie je continu discussies over spelregels waarmee het spel tot zijn eigen aard moet komen. Dat moet ook binnen de kerk gebeuren. Op dit moment is die namelijk teveel naar binnen gekeerd."

Dienst
Gisteren had Van Schaik kerkdienst waar zo'n honderd kinderen aan meededen. "Het was één groot feest. Later kreeg ik kritiek van enkele leden dat ze het maar een vreemde situatie vonden. Ik denk juist dat je dienst de inhoud moet uitstralen, en die is vreugdevol."

 

Van Schaik is van mening dat andere dominees binnen de protestantse kerk positief kijken naar zijn ideeën. "Zij zijn in hun dagelijks werk met niets anders bezig dan met hun missie en hun visie. Maar ook zij ervaren de verkrampte houding van het instituut."

Zingeving
Aan de ene kant zie je dat mensen op zoek zijn naar zingeving, aan de andere kant zie je dat de kerkbankjes leeglopen. "Dat is apart, je maakt bijvoorbeeld een spirituele reis naar India en bij terugkomst ontdek je dat je bij een buurtkerkje in je eigen omgeving moet zijn. De kerk moet nieuwsgierig zijn en luisteren naar die mensen, in plaats van denken te weten welke vraag die mensen bezighoudt", meent Van Schaik.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen