Nieuws20 apr '15 11:49

Schemerlicht kan verstoring bio-klok bij nachtdienst voorkomen

Auteur: BNR Webredactie

Op plekken waar 's nachts gewerkt wordt, zou een andere kleur licht gebruikt moeten worden, om de biologische klok van de werknemers minder te verstoren. Dat blijkt uit Brits onderzoek.

Foto: ANP
Foto: ANP

Hoe weet je dat de nieuwe dag begonnen is? Doordat de zon opkomt natuurlijk! Jarenlang werd gedacht dat we onze biologische klok aanpassen op het wel of niet aanwezig zijn van daglicht, maar nu blijkt uit onderzoek dat het misschien niet zo zeer de hoeveelheid licht is, maar de kleur ervan.

Schermertijd
Timothy Brown van de Universiteit van Manchester onderzocht vanaf het dak van de universiteit de veranderingen die het licht elke dag doormaakte. Rond schemertijd, bleek de kleur van de lucht veel blauwer dan overdag. Zouden we daar misschien naar kijken om te bepalen wanneer de nacht begint?

Eerder nacht
Met de metingen op zak, bouwden de onderzoekers kamers met aangepast licht om muizen voor de gek te houden. In die kamers was het altijd de kleur van schemertijd, maar dan met verschil in intensiteit om het dag- en nachtritme na te bootsen. Hierdoor raakte de biologische klok van de muizen volledig in de war. Uit het onderzoek bleek dat de muizen in de schemerkamers veel eerder dachten dat het nacht was. Dit was te zien aan het verschil in lichaamstemperatuur.

Nachtdiensten
Maar wat zouden wij aan deze informatie kunnen hebben? Volgens Brown zou het bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om in vliegtuigen alvast te wennen aan een andere tijdzone. En voor mensen die nachtdiensten hebben, zou het handig kunnen zijn om schemerlicht te gebruiken dat fel genoeg is om bij te werken, maar dat niet de biologische klok teveel verstoort.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen