Nieuws3 nov '15 07:05

Massaclaim tegen overheid om te hoge kansspelbelasting

Auteur: Karlijn Meinders

Zo'n tweehonderd ondernemers bereiden een claim voor tegen de overheid omdat ze gedupeerd zijn door te hoge kansspelbelasting op gokautomaten.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens Gaming Legal Advocaten maakt het gros van deze ondernemers een goede kans op een schadevergoeding. Nog voor het einde van het jaar kan de overheid naar verwachting de berg claims verwachten. Bas Jongmans, advocaat en directeur van Gaming Legal Advocaten, vertelt dat de zaak in een stroomversnelling is beland door een uitspraak van het Hof in Den Haag.

"Op 29 juli is een uitspraak gedaan in een proefprocedure die was aangespannen door een kansspelautomaten-exploitant. Hij was het niet eens met de invoering van de kansspelbelasting in 2008. Hij stelde dat er sprake was van strijdigheid met het Europese verdrag voor de rechten van de mens. Het Hof heeft geoordeeld dat daar inderdaad sprake van was."

Per individu
Deze ondernemers kunnen niet als groep behandeld worden. "Er zal per ondernemer bekeken moeten worden of er sprake is van schade", vertelt Jongmans. "Daar hebben we inmiddels wel een formule voor gevonden, maar het hangt echt af van de individuele omstandigheden. Een aantal zaken is wel heel duidelijk, bijvoorbeeld één waarbij een meneer is overdonderd door die invoering van de belasting. Voor hem betekende het een verzwaring van de belastingdruk van 35 procent. Daardoor was hij technisch gezien in één klap failliet. Maar er zijn ook een paar randgevallen."

Unieke zaak
Niet alleen de belasting zorgde ervoor dat de heffing te zwaar werd voor de gedupeerde ondernemers. "Ook konden mensen de btw niet meer aftrekken en kwam de vennootschapsbelasting er nog eens bij op. Het is vrij uniek dat het Hof heeft geoordeeld dat de invoering van een belasting kan leiden tot een schadevergoeding, dat is voor het eerst in de geschiedenis."

Gerelateerde artikelen