Nieuws25 feb '12 10:07Aangepast op 28 feb '12 13:33

Ook Albayrak stort zich op erfenis Cohen

Auteur: Thijs Baas

Nebahat Albayrak heeft zich gemeld voor het leiderschap van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer.

Vrijdag had ze de knoop al doorgehakt, maar in verband met het nieuws over prins Friso vond zij het ongepast om er toen al mee naar buiten te komen, dus wachtte ze tot zaterdag met het bekendmaken van haar kandidatuur.

Vierde kandidaat
De 43-jarige Albayrak is de vierde kandidaat en de eerste vrouw die zich heeft gemengd in de strijd om het PvdA-fractievoorzitterschap in de Tweede Kamer. De PvdA-Kamerleden Martijn van Dam, Diederik Samsom en Ronald Plasterk hebben zich tot nu toe gemeld voor het fractievoorzitterschap van de PvdA. Frans Timmermans meldde zaterdagochtend dat hij van de functie afziet.

Nebahat Albayrak werd op 10 april 1968 geboren in Sivas, Turkije. Ze studeerde Internationaal en Europees recht aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Binnenlandse Zaken
Na haar rechtenstudie ging Albayrak aan de slag als beleidsmedewerker bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, om in 1998 toe te treden tot de Tweede Kamerfractie van de PvdA.

Tussen 22 februari 2007 en 23 februari 2010 was Albayrak als staatssecretaris van Justitie in het vierde kabinet-Balkenende verantwoordelijk voor vreemdelingenzaken en tbs-beleid. Nadat de PvdA in 2010 de stekker uit het kabinet trok, keerde ze terug in de Tweede Kamer, die ze tussen 12 april en 1 augustus vorig jaar tijdelijk verliet voor zwangerschapsverlof.


Harmke Pijpers had in de BNR Nieuwsupdate  een gesprek met Nebahat Albayrak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen