Nieuws28 feb '12 12:36Aangepast op 28 feb '12 15:45

Ook Lutz Jacobi meldt zich voor leiderschap PvdA

Auteur: Thijs Baas

Na Martijn van Dam, Diederik Samsom, Ronald Plasterk en Nebahat Albayrak heeft op de valreep ook Lutz Jacobi zich dinsdag gemeld als kandidaat-fractievoorzitter en -partijleider.

De 56-jarige Jacobi is daarmee de vijfde en laatste kandidaat op wie de PvdA-leden tussen 7 en 14 maart hun stem kunnen uitbrengen. Ze is Kamerlid sinds november 2006. Daarvoor was ze jarenlang werkzaam bij de GGD De Friese Wouden in Drachten.

Na haar directeurschap bij de GGD Fryslân, tussen 1999 en 2006, maakte ze de overstap naar de Tweede Kamer. Daar houdt ze zich bezig met 'groene' onderwerpen, zoals natuur, platteland, Waddenzee en dierenwelzijn.

Lage stem
Bij de laatste verkiezingen stond Jacobi op plek 26 op de kandidatenlijst. De PvdA heeft 30 zetels in de Kamer. Ze werd al eens uitgeroepen tot groenste politicus. Aan het Binnenhof staat ze bekend om haar karakteristieke lage stemgeluid.

Na het vertrek van Job Cohen een week geleden is de weg vrij voor een nieuwe politiek leider en fractievoorzitter voor de PvdA. Tweede Kamerleden van de PvdA konden zich tot dinsdagmiddag melden om als fractievoorzitter in elk geval de komende tijd ook politiek leider te zijn.

Zwaarwegend
PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman wil dat de leden daarbij de komende maand een ‘zwaarwegend advies' hebben. Voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen, in mei 2015, bepaalt de PvdA-achterban wie de lijsttrekker wordt. Dat kan iemand anders zijn dan degene die volgende maand Cohen opvolgt.

Luister hier naar het gesprek tussen BNR-verslaggever Hans Verbeek en Lutz Jacobi.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen