Nieuws13 jun '14 13:46Aangepast op 13 jun '14 15:08

Inspecteurs niet langer onschendbaar na uitspraak Tuchtcollege

Auteur: Thijs Baas

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle heeft een voormalig inspecteur voor de gezondheidszorg een waarschuwing gegeven voor zijn rol in het toezicht op de omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen Steur.

De inspecteur liet de Twentse ex-neuroloog in Duitsland werken terwijl niet aan alle voorwaarden was voldaan, aldus het tuchtcollege. Vijf voormalige patiënten van de ex-neuroloog hadden geklaagd over drie inspecteurs. De klachten tegen de andere inspecteurs zijn afgewezen. Een waarschuwing is de lichtste maatregel die het tuchtcollege kan opleggen. Hiermee wijst het college de zorgverlener en beroepsgroep erop dat de handelwijze verkeerd was.

Tuchtrechtelijk
Bijzonder aan de uitspraak is dat inspecteurs wel degelijk tuchtrechtelijk aansprakelijk blijken, zegt verslaggever Jeroen Stans. "De berispte inspecteur heeft niet meer dan een tik op de vingers gekregen, maar veel meer van belang is de onderliggende boodschap. Tot op heden waren de inspecteurs nooit tuchtrechtelijk aansprakelijk. Nu is dat voor het eerst wél het geval, dus wat dat betreft is er een barst in het bastion, dat ze ook aanspreekbaar zijn op fouten die zij maken in het toezichthouden."

En dat is voor letselschadeadvocaat Imme Drost reden om victorie te kraaien, zegt Jeroen Stans. "Het kan implicaties hebben voor zaken die in de toekomst volgen. Patiënten hebben genoegdoening. Het gaat de slachtoffers niet alleen om Jansen Steur, het zijn ook de inspecteurs die steken hebben laten vallen en daarom halen ze in hun ogen toch een grote overwinning binnen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen