Nieuws24 feb '14 14:17Aangepast op 24 feb '14 16:17

Jansen Steur in beroep tegen vonnis

Auteur: BNR Webredactie

Ook het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter dat ex-neuroloog Ernst Jansen 3 jaar de gevangenis in moet. Jansen was eerder deze maand van een aantal feiten vrijgesproken door de rechtbank in Almelo.

Het zou namelijk niet bewezen zijn dat de voormalig arts zijn patiënten in hopeloze toestand had gebracht en gelaten. Het OM kan zich daar niet in vinden. Eerder op de dag liet Jansens advocaat Frank van Gaal al weten hoger beroep aan te tekenen, maar dan tegen de feiten die de rechtbank wel bewezen acht.

Verkeerde diagnoses
Jansen werd een kleine 2 weken geleden veroordeeld tot deze straf omdat hij opzettelijk verkeerde diagnoses stelde bij meerdere van zijn voormalig patiënten. Hij wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de zelfmoord van een patiënte. Zij dacht dat ze snel zou overlijden omdat ze ernstige ziektes had. Later bleken de diagnoses verkeerd.

Van Gaal heeft naar eigen zeggen moeite met deze bewezenverklaringen, vandaar dat hij het beroep heeft ingesteld. "Dit is juridisch nieuw terrein, de rechtbank heeft een eigen invulling gegeven. Ik ben benieuwd hoe er in hoger beroep tegen deze feiten wordt aangekeken.’’

Grootste medische strafzaak
De rechtszaak tegen Jansen is de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis. De uitkomst, 3 jaar gevangenisstraf, is ook uniek. Nog niet eerder werd een medisch specialist veroordeeld tot gevangenisstraf voor het stellen van verkeerde diagnoses en ook nog niet eerder werd een specialist verantwoordelijk gehouden voor de zelfmoord van iemand anders.

Het Openbaar Ministerie had 6 jaar gevangenisstraf tegen de voormalig neuroloog van het Medisch Spectrum Twente (MST) geëist, zijn advocaat had voor vrijspraak gepleit.

Het hoger beroep dat Jansen had ingediend in de tuchtzaak, die hij eind vorig jaar had verloren, is volgens de advocaat ingetrokken. "We richten ons volledig op de strafzaak.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen