Nieuws11 feb '14 15:14Aangepast op 11 feb '14 16:29

Ex-neuroloog Jansen Steur moet 3 jaar gevangenis in

Auteur: BNR Webredactie

Ex-neuroloog Ernst Jansen Steur moet 3 jaar de gevangenis in. Volgens zijn advocaat Frank van Gaal is de ex-neuroloog teleurgesteld in het volgens hem harde oordeel van de rechtbank. Van Gaal noemt het 'zeer waarschijnlijk' dat ze in hoger beroep gaan.

"Hij ziet het als een zware tegenslag'', zei Van Gaal. Hij noemt het "zeer waarschijnlijk'' dat ze in hoger beroep gaan. Dat moet binnen 2 weken gebeuren.

Ernstig lichamelijk letsel
De rechtbank in Almelo oordeelde dinsdag dat de ex-neuroloog opzettelijk zijn patiënten ernstig lichamelijk letsel heeft toegebracht door verkeerd gestelde diagnoses, vaak hele ernstige zoals alzheimer. Daarbij schreef hij zware medicijnen voor.

De rechter stelde in de samenvatting van het vonnis vast dat Jansen Steur wel erg stellig is geweest in het diagnostiseren van alzheimer bij patiënten. Bovendien acht de rechter de link tussen een diagnose van de neuroloog en de zelfmoord van één van de patiënten bewezen. Bij één patiënt heeft Jansen Steur verzuimd de risico's en gevolgen van het medicijn Exelon door te geven.

Verslaggever Irene de Kruif zag in de rechtbank dat Jansen Steur vrij koeltjes reageerde op de uitspraak. "Hij was wel de hele tijd nerveus. Je zag ook dat hij steeds een beetje witter weg trok. Hij zat ook veel te friemelen met zijn handen."

Flinke schade
Jansen Steur had volgens de rechter moeten weten dat door zijn schuld de gezondheid van mensen die voor behandeling bij hem kwamen, flinke schade zou oplopen. Hij had nauwelijks een onderbouwing voor de door hem gestelde, zware diagnoses zoals alzheimer. Signalen dat het een foutieve diagnose was, negeerde de ex-neuroloog stelselmatig.

Veel patiënten hadden geen psychische klachten voor ze bij de ex-neuroloog kwamen. Sinds de verkeerde behandelingen hebben ze bijvoorbeeld geen baan meer, of angststoornissen, verbroken relaties, moeite met contacten of zijn ze noodgedwongen verhuisd.

Opluchting bij slachtoffers
De slachtoffers van de ex-neuroloog zijn blij dat Jansen Steur is veroordeeld tot 3 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Dat zei een opgeluchte letselschade-expert Yme Drost direct na afloop van de uitspraak. Op deze uitspraak had Drost ook gehoopt, zo vertelde hij.

Drost heeft de ex-patiënten van Jansen het afgelopen decennium bijgestaan. "Ze hebben een jarenlange strijd geleverd en zijn blij en opgelucht met deze uitspraak.''

Tegen Jansen Steur werd zes jaar gevangenisstraf geëist.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen