Nieuws9 mrt '15 15:32

Je wifi hoeft niet te haperen

Auteur: Bram van Dijk

De helft van de Nederlanders heeft te maken met een haperend wifi-netwerk. Dat blijkt uit metingen van het Agentschap Telecom. De wifi-netwerken zitten elkaar steeds vaker in de weg.

"Heel veel mensen en heel veel apparatuur gebruiken draadloos internet. Dat zit allemaal op dezelfde frequentie. Die band is eigenlijk helemaal vol", zegt Mariël van Dam, woordvoerder van het Agentschap Telecom.

"Neem een gemiddeld huishouden. Met twee volwassenen heb je vaak al tien of meer apparaten die allemaal draadloos werken via de wifi."

Dat zijn natuurlijk je telefoon, je laptop, maar ook je smart-tv en je draadloze printer. "We gebruiken steeds meer. En dan ook nog je buren die op dezelfde frequentie werken, omdat heel veel routers op dezelfde frequentie zijn afgesteld. Dan wordt het gewoon op een gegeven moment te vol."

Oplossing
Van Dam adviseert om eens kritisch naar je router te kijken. "We schaffen allemaal wel nieuwe apparatuur aan, maar we vergeten af en toe dat ook de router een update kan gebruiken. Een router van een jaar of drie geleden en de standaard routers bieden meestal alleen een frequentie op 2,4 gigahertz. En modernere apparatuur kan op de 5 GHz veel snellen werken en downloaden. En je stoort elkaar als buren ook niet."

Daarom is het beter als iedereen aandacht aan zijn router schenkt. "Wij adviseren aan iedereen: kijk eens wat je router aan kan. Kan hij alleen op die 2,4 GHz, of kan hij worden omgezet naar 5 GHz? Moderne routers kunnen zelf kiezen welke frequentie jouw apparaat aan kan."

Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, vreest voor de toekomst die ongetwijfeld vol zit met nog meer wifi-willende apparaten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen