Nieuws15 mrt '12 05:53

Vijf universiteiten in top 100

Auteur: Anne-Greet Haars

Maar liefst vijf Nederlandse Universiteiten behoren tot de top 100 van de wereld. Dat blijkt uit de World Reputation Rankings, die donderdag wordt gepresenteerd door het Britse tijdschrift Times Higher Education.

TU Delft
De TU Delft is op plek 51 de Nederlandse aanvoerder op de lijst die geldt als het sluitstuk van de prestigieuze World University Rankings. Die ranglijst, waarop slechts drie Nederlandse instituten stonden, werd afgelopen oktober gepubliceerd.

Deze ranglijst is gebaseerd op wereldwijd onderzoek naar de mening van academici over de kwaliteit van universiteiten.

Andere universiteiten
De Universiteiten van Amsterdam (71), Utrecht (78), Leiden (87) en Wageningen (100) hebben ook een top 100-notering.

Trots, maar...
Nederland mag trots zijn dat vijf universiteiten in de top 100 van de World Reputation Ranking voor universiteiten staan, maar er is geen zicht op aansluiting met de top. Dat zegt hoofdredacteur Phil Baty van het Britse tijdschrift Times Higher Education, dat de ranglijst donderdag publiceerde.

"Dit is een enorm sterke prestatie van Nederland. Maar geen enkele van de universiteiten staat in de top 50. Er is geen instituut dat er echt uitspringt en zich kan meten met de grote universiteiten in de VS en Engeland'', waarschuwt Baty.

Buitenland
De Verenigde Staten en Engeland voeren de lijst aan met respectievelijk 44 en 10 noteringen op de lijst. De eerste plaats wordt bezet door de Amerikaanse Harvard University. Samen met Japan deelt Nederland de derde plaats. Landen als Duitsland, Australië en Frankrijk worden daarmee voorbijgestreefd.

Bevestiging
Halbe Zijlstra ziet in de ranglijst echter vooral een bevestiging van de kwaliteit van de universiteiten. "Deze reputatieranglijst is gemaakt op basis van oordelen van wetenschappers en studenten. Een goede beoordeling krijg je alleen door goede prestaties. Dat is precies waar we met de universiteiten mee bezig zijn. We behoren op deze en andere ranglijsten tot de wereldtop, en ik verwacht dat dat door de prestatie-afspraken die we gemaakt hebben zo blijft.”

Reactie TU Delft
De universiteiten op de ranglijst zijn trots op hun notering. Dat zegt ook een woordvoerder van de TU Delft, dat met een 51ste plek de hoogste positie van de Nederlandse instituten bezet. "Een hoge score op deze reputatieranglijst zien we vooral als een compliment vanuit de academische wereld aan onze wetenschappers en studenten.

Een goede internationale reputatie is belangrijk omdat universiteiten wereldwijd concurreren om de beste wetenschappers en studenten in huis te halen.’’ Volgens de woordvoerder is de TU nog trotser dat ze op het gebied van de technische universiteiten de derde plek in Europa bezetten.

Nieuwkomer
De Universiteit van Wageningen is de Nederlandse nieuwkomer op de lijst op plek 100, al bezette ze op de World University Rankings, een andere prestigieuze ranglijst, al plek 75. "Het is mooi om te zien dat we hoog aangeschreven staan’’, laat een woordvoerder weten.

"We zijn geen brede universiteit, dus het is goed dat we toch in deze top 100 staan. Als je kijkt naar vergelijkbare universiteiten wereldwijd staan we aan de absolute top.’’

Gerelateerde artikelen