Nieuws2 nov '15 08:29Aangepast op 2 nov '15 09:28

Wageningen University weer de beste

Auteur: Madelon Meester

De Wageningen University is weer uitgeroepen tot de beste universiteit van Nederland. De ranglijst Keuzegids Universiteiten 2016 is vandaag bekendgemaakt. Wageningen staat al tien jaar bovenaan. De Vrije Universiteit in Amsterdam kreeg altijd veel kritiek, maar herstelt zich dit jaar.

Foto: wageningenur.nl
Foto: wageningenur.nl

"Wij beoordelen alle opleidingen van de universiteiten en Wageningen is de enige universiteit die er bij alle opleidingen in slaagt het beter te doen dan zijn concurrenten", zegt Frank Steenkamp, hoofdredacteur van De Keuzegids. "Oorspronkelijk komt dat door zijn kleinschaligheid, maar inmiddels heeft deze universiteit de afgelopen jaren drie keer zo veel instroom gekregen en slaagt die er nog steeds in zijn studenten goed door hun opleiding heen te krijgen."

 

Sjoemelen
In het voorwoord waarschuwt de gids dat er gesjoemel op de loer ligt om te bewerkstelligen als beste universiteit uit de bus te komen. Een van de manieren waarop universiteiten dat kunnen doen, is door middel van niet-correcte voorlichting aan scholieren. "De studiekeuzecheck is bijvoorbeeld een instrument om studenten te adviseren, maar wij krijgen regelmatig bericht van scholieren die te horen krijgen dat ze niet geschikt zijn voor de opleiding", zegt Steenkamp.  "Zij denken dan afgewezen te zijn, terwijl het een vrijblijvend studieadvies is. Je moet dan wel van heel goeden huize komen te beseffen dat je alle recht hebt om je in te schrijven." Daarnaast staan er op sommige sites van universiteiten rijtjes met toelatingseisen, die eigenlijk vrijblijvende adviezen zijn. "Dan gaat het om opleidingen die niet het recht hebben aan de poort te selecteren."

Topopleiding
In totaal werden 404 bacheloropleidingen beoordeeld door de Keuzegids. 52 opleidingen zijn bekroond tot 'topopleiding'. Opvallend is het dat vooral technische, groene en exacte opleidingen goed scoren. Studies met veel studenten, zoals rechten, psychologie en economie, scoren zelden heel hoog.

VU Amsterdam
De VU in Amsterdam is een opvallende stijger. Voor het eerst in vier jaar scoort deze universiteit hoger dan de UvA, die andere hoofdstedelijke universiteit. De TU in Eindhoven mag zich de beste universiteit van Nederland noemen.
 

Gerelateerde artikelen