Nieuws13 mrt '15 06:47Aangepast op 13 mrt '15 10:27

Geen nieuwe CAO-afspraken voor KLM

Auteur: Karlijn Meinders

Tot diep in de nacht is er vergaderd, maar helemaal rond zijn de afspraken nog niet. De bonden zijn het ook onderling nog niets eens. Terwijl de Unie voorzichtig positief is, gaat FNV nog lang niet akkoord.

Foto: ANP - CEO Air France-KLM Alexandre de Juniac en staatssecretaris Mansveld
Foto: ANP - CEO Air France-KLM Alexandre de Juniac en staatssecretaris Mansveld

In Parijs kregen KLM-topman Pieter Elbers en staatssecretaris Wilma Mansveld gister nog de toezegging dat er geen functies van het KLM-kantoor in Amstelveen naar de Franse hoofdstad worden overgeheveld. CDA-Kamerlid Martijn van Helvert, woordvoerder Infrastructuur, vindt dat de gemaakte afspraken nog te onduidelijk zijn.

"Die toezeggingen klinken goed. Het geeft aan dat de politieke druk vanuit de Kamer heeft geholpen, maar we hadden het ook graag zwart op wit gezien. Er worden garanties gegeven voor onbepaalde tijd, maar wat houdt dat in? Dat ze over twee maanden kunnen zeggen we doen het nu weer anders? We willen niet we volgende maand weer een motie aan moeten nemen in de Kamer."

Volgens Van Helvert staat Frankrijk er niet hetzelfde in. "Het is veelzeggend dat de collega staatssecretaris voor de tweede keer heeft afgezegd. Die had ineens wat anders te doen. Dat is natuurlijk niet zo'n mooi gebaar. KLM is belangrijk voor Schiphol, Schiphol is belangrijk voor Nederland. Dus dit bezoek aan Parijs was nodig, maar we hadden liever duidelijke afspraken op papier gehad."

Grootste lijnen akkoord
Swen Laarveld, coördinator arbeidsvoorwaarden bij vakbond de Unie, was ondertussen in Nederland bij de onderhandelingen tussen de vakbonden en KLM aanwezig. Hij is voorzichtig positief. "We hebben in ieder geval voor de grondorganisaties een voorstel gedaan aan KLM waarvoor we terug hebben gekregen: een goede vrijwillige vertrekregeling en commitment van KLM op visie, strategie en missie, waarbij het houden van werkzekerheid belangrijk blijft."

De grootste lijnen zijn akkoord, vertelt Laarveld. "Op één punt na, we moeten nog handen en voeten gaan geven aan de invulling van de loonparagraaf, maar daar nemen we nog de tijd voor. Wat gaan we extra investeren om structureel loon te krijgen? Daar gaan we de komende dagen over nadenken."


 
 

 

FNV ziet geen compromis
Jan van den Brink is onderhandelaar namens vakbond FNV, de grootste vakbond van het grondpersoneel. Hij is het niet helemaal eens met de uitleg van Laarveld.


 
 
 

"Twee jaar geleden zijn we akkoord gegaan met twee jaar geen loonsverhoging, zodat ze orde op zaken konden stellen, maar dan moeten ze nu niet komen met nog eens anderhalf jaar. Tot gisteravond gaf KLM geen enkele ruimte voor overleg hierover."

Als er actie gevoerd moet worden tegen een ophanden zijnde akkoord, dan kan dat, zegt Van den Brink. "Al zit niemand daar op te wachten. We kunnen natuurlijk ook de variant die bij V&D toegepast is proberen, waarbij leden de ADV-dagen opnemen. Maar daarmee zal de situatie over anderhalf jaar weer hetzelfde zijn. Een compromis zie ik niet zo snel. KLM zal een andere strategie moeten bedenken om de concurrentie aan te kunnen, anders kan dit niet structureel veranderen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen