Nieuws6 nov '13 16:21Aangepast op 6 nov '13 17:52

Het rekruteren van meer dan rekruten

Auteur: Thijs Baas

De banen bij Defensie liggen nog altijd niet voor het oprapen. Toch heeft de krijgsmacht zeker wat te bieden voor 'mensen met dromen', zegt commandant der strijdkrachten Generaal Tom Middendorp tegen BNR. "Wij kunnen ze een contractperiode bieden waarin ze heel veel kunnen leren en iets voor Nederland kunnen betekenen."

In Amsterdam werft Defensie vandaag technisch personeel tijdens een groots opgezet evenement op de NDSM-werf. Zo'n 15.000 jongeren vanuit heel Nederland worden enthousiast gemaakt om bij het leger te komen werken. Lekker sleutelen aan een kapotte F16 of een pantservoertuig. Maar veel baanzekerheid is er niet na alle bezuinigingen vanuit Den Haag. U hoort een bijdrage van verslaggever Harmen van der Veen.

Vooral voor jongeren met een technische achtergrond heeft Defensie volgens Middendorp veel te bieden. "Het zijn allemaal jongeren die geïnteresseerd zijn in techniek. Defensie is een hoog-technologische organisatie; er rijdt, vaart en vliegt niets zonder techniek. Wij hebben mensen nodig die affiniteit hebben met techniek én met veiligheid, dus met Defensie. Het basiscontract is acht tot twaalf jaar. Maar je kunt doorgroeien binnen Defensie. Je kunt je volledig ontplooien, zo heb ik dat zelf ook ervaren."

Vormingsaspecten
Wat je vooral leert, meent Middendorp, zijn vormingsaspecten als verantwoordelijkheid, teamwork, zelfstandig werken en functioneren onder stress. "Die aspecten neem je als persoon mee en die zijn voor iedere werkgever - buiten of binnen Defensie - van enorme waarde en die leer je op andere scholen niet. We hebben een hele periode van afslankingen gehad. Wat me deugd doet is dat dit kabinet heeft gezegd dat het niet meer op Defensie gaat bezuinigen en dat een deel van de bezuinigingen wordt teruggedraaid."

Kortom: de bodem zou wel eens bereikt kunnen zijn. Gelukkig maar, vindt Middendorp, aangezien Defensie altijd nodig blijft. "Defensie is de basisverzekering van Nederland. En al zijn wij een instrument in handen van de politiek, wij bieden de jongeren een contract en daar houden we ons ook aan. Maar het kan zo zijn dat je het contract aan het eind van de periode niet kunt verlengen. Voor een groot deel kunnen we een vervolgcontract bieden op een ander niveau of een andere functie. Dat zie je bij iedere organisatie en dat is bij ons ook."

Gerelateerde artikelen