Nieuws13 apr '15 17:48Aangepast op 13 apr '15 18:16

'IS-sympathie is grootspraak'

Auteur: Marjan van den Berg

Voor de advocaat van Mohamed B. komt het bericht dat zijn cliënt deel zou uitmaken van een opgerolde Marokkaanse IS-cel, als een volslagen verrassing. B. zou via Skype alleen maar sympathie voor IS hebben uitgesproken om meisjes te versieren.

Vanmiddag werd bekendgemaakt dat Marokkaanse autoriteiten een IS-terreurcel hebben opgerold die plannen maakte voor aanslagen in Nederland en Marokko. De Nederlandse verdachte die betrokken zou zijn bij de terreurcel, Mohamed B., moet morgen voor de rechter verschijnen in Rotterdam in een pro-formazitting. Hij wordt verdacht voorbereiding van een aanslag op de politie.

“Het komt voor mij volstrekt uit de lucht vallen”, zegt André Seebregts, de advocaat van Mohamed B., over de vermeende link met Marokko. “Het dossier waar ik over beschik, heeft er volstrekt geen aanwijzingen voor. En het Openbaar Ministerie heeft steeds gezegd dat het dossier compleet is, dat het onderzoek nu zo’n beetje afgerond is, dus [het is] voor mij volkomen nieuw.”

Skype
Seebregts erkent dat B. via Skype tegenover verschillende mensen heeft geventileerd dat hij met IS sympathiseert. Toch is zijn leefstijl er bepaald niet naar, schetst de advocaat.

 

Volgens het OM doet B. dit juist om te verhullen dat hij een terrorist is. Maar dat is, gezien zijn gedrag op Skype, een onwaarschijnlijk verhaal, zo vindt Seebregts. “Het is wel iemand die op Skype onder zijn eigen naam steeds tegen iedereen zegt dat hij voor IS is. (…) Het lijkt erop dat het gewoon een beetje grootspraak is.”

Volgens de advocaat deed B. dit om meisjes te versieren. “Het waren meestal meisjes die hij net had leren kennen. Als hij ziet dat ze een niqaab hebben, zegt hij eerst wat vrome woorden. Daarna zegt hij dat hij een dappere strijder is van IS. En redelijk kort daarna probeert hij ze uit de kleren te praten en te versieren. Dat is het stramien dat je over het algemeen ziet terugkomen.”

AIVD
Seebregts denkt dat B. door zijn verhalen op Skype in beeld kwam bij de AIVD. Volgens de inlichtingendienst is B. op zoek geweest naar een wapen om een aanslag te plegen. “Daar is geen enkele aanwijzing voor. Er is ook geen wapen bij hem gevonden, of op internet. Het dossier bevat niets. Alleen dus die AIVD die zegt: ‘Geloof ons maar, we zeggen niet hoe het zit, maar geloof ons maar dat hij het heeft gedaan, wij hebben er aanwijzingen voor’.”

Soms, zegt Seebregts, doet B. zich net zo makkelijk voor als drugsdealer. “Het is een illegale, verveelde jongen zonder werk, die zich iets te stoer voordoet op Skype, onder zijn eigen naam.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen