Nieuws6 aug '15 11:56Aangepast op 6 aug '15 17:50

Kamervragen over schikking Huges

Auteur: Karlijn Meinders

Oppositiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie willen minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) aan de tand voelen over de regeling die is getroffen met voormalig NS-topman Timo Huges.

Huges werd ontslagen om onrechtmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg, maar krijgt nu 175.000 euro mee. Huges ziet nu af van een kort geding dat hij tegen de NS wilde aanspannen.

De NS trof een schikking met Huges omdat het bedrijf door fouten in de ontslagprocedure juridisch niet sterk stond. Volgens Alexander Weissink, die dit verhaal volgt voor het Financieele Dagblad, had de NS het liever anders gezien, maar was de juridische positie van het bedrijf erg zwak geworden. "Huges zou op 5 juni zelf zijn ontslag hebben ingediend, omdat het vertrouwen in hem was opgezegd. Maar Huges zei vervolgens dat hij nooit was opgestapt. Omdat dit nergens schriftelijk was vastgelegd kon hij dat staande houden. Pas op 10 juli is hij toen daadwerkelijk ontslagen bij een buitengewoon aandeelhoudersvergadering."

Toch akkoord
Minister Dijsselbloem schrijft de Tweede Kamer dat hij daarom nu toch akkoord is gegaan met een regeling hoewel hij Huges eerder geen enkele vertrekvergoeding wilde meegeven. Dijsselbloem is namens de staat enig aandeelhouder van de NS. "Tot mijn spijt heb ik moeten concluderen dat het, gegeven het verloop van de ontslagprocedure, niet houdbaar is dat de heer Huges geen enkele vergoeding ontvangt", aldus Dijsselbloem.

Pieter Omtzigt (CDA) vindt het vreemd dat de voormalig NS-topman zes maanden salaris mee krijgt, drie meer dan hij bij de rechter eiste. "Waar de minister enkele weken geleden nog stellig zei dat Huges geen cent zou krijgen omdat hij wegens onregelmatigheden ontslagen is, blijkt nu dat de minister zijn eerdere woorden moet inslikken.'' Buitengewoon amateuristisch, vindt Stientje van Veldhoven (D66). "Wrang dat nu alsnog 175.000 euro wordt betaald in een zaak die draait om fraude met aanbestedingen."

Ook VVD, SP en ChristenUnie vinden het raar dat Huges nu door fouten in de ontslagprocedure alsnog een ontslagpremie krijgt.


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen