Nieuws1 okt '14 08:04

Inwoners Zwolle positief over komst asielzoekers

Auteur: BNR Webredactie

Luid applaus in Zwolle voor de burgemeester van de stad. Een paar honderd inwoners waren bij een informatie-avond over de noodopvang van mannelijke asielzoekers in de IJsselhallen. Slechts een enkeling was kritisch.

Een groot deel van de aanwezigen wilde vooral weten hoe zij de vluchtelingen kunnen helpen. De voornamelijk uit Syrië afkomstige asielzoekers slapen in een congreshal op lange rijen stapelbedden.

Verslaggever Laurens Boven was aanwezig bij de informatie-avond. "Er waren veel complimenten dat de gemeente zijn nek heeft uitgestoken. Veel mensen staan achter de opvang en willen graag helpen."

Burgemeester Henk Jan Meijer was blij met de positieve reacties. "Zo'n avond kan ook anders verlopen. Het is geweldig als het eindigt met een warm applaus. Ik heb ook al de meest aandoenlijke mailtjes gekregen van moeders die hun kinderen wel willen laten spelen met kinderen hier, maar er komen alleen volwassen mannen, dus dat is niet nodig."

Jan Willen Anholts, woordvoerder van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers, kan niet uitsluiten dat deze opvangsituatie nog een keer nodig is. "We hopen een doorloopsnelheid naar de reguliere opvangcentra te krijgen, want mensen moeten hier niet al te lang verblijven. Of het nog een keer nodig zal zijn is moeilijk te zeggen, we hopen van niet."

De instroom van vluchtelingen blijft ondertussen onveranderd hoog. Deze week alleen al loopt de teller snel richting 800 mensen. Vooral afkomstig uit Syrië.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen