Nieuws23 sep '15 16:59

D66 wil onafhankelijke Europese uitstoot- en verbruikstest auto's

Auteur: Judith Laanen

Er moet een onafhankelijke Europese test op uitstoot en verbruik van auto's komen. Daarvoor pleit D66. In Amerika, waar de uitstootfraude door Volkswagen ontdekt werd, gebeurt dat al.

De partij reageert op het uitstootschandaal rond Volkswagen. Door tests te manipuleren liet de fabrikant hun auto's schoner en zuiniger lijken.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven merkt op dat de huidige testen in Europa, en dus ook in Nederland, worden uitgevoerd door testbedrijven in opdracht van de autofabrikanten, maar ook in de laboratoria van de autofabrikanten. Dat is vragen om moeilijkheden, zegt ze. "Recent zijn er 23 nieuwe auto's getest, en maar 3 haalden de opgegeven uitstoot."

 

Autobedrijven hebben dus een te grote vinger in de pap in Europa. "Zij hebben er alle belang bij om de test zelf uit te voeren, zodat ze er voordelig uitkomen ten opzichte van de andere auto's", zegt Van Veldhoven. Ze gaan volgens het Kamerlid zelfs zo ver dat er zijspiegels worden afgeschroefd, autodeuren worden afgeplakt en banden heel hard worden opgepompt. "Allerlei zaken waar wij direct van de weg zouden worden gehaald als we zo de weg opgingen. Maar de autofabrikanten willen zoveel mogelijk ruimte behouden." Die ruimte moet ingeperkt worden, vindt ze.

Meer kansen voor innovatie in duurzaamheid
Minder invloed van de autofabrikanten betekent nieuwe kansen voor innovatieve bedrijven die echt werken aan het verduurzamen van auto's. Van Veldhoven: "Dan gaat dat lonen, in plaats van tests te manipuleren. Mensen maken ook in hun portemonnee de keuze bij de aanschaf van een auto. Ze moeten op die testen kunnen vertrouwen."

Van Veldhoven wil dat staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu werk gaat maken van de nieuwe test. Volgens Van Veldhoven wil Brussel pas in 2017 de tests herzien, maar het heeft lang genoeg geduurd. "Het is tijd om te kiezen voor de consument en een eind te maken aan consumentenbedrog."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen