Groot tekort aan goede taallessen voor vluchtelingen
Universiteiten en hogescholen openen hun deuren voor hoogopgeleide vluchtelingen, maar voordat ze aan een studie beginnen, moeten de vluchtelingen eerst Nederlands leren. Dat kan bijna nergens meldt het AUF, de organisatie die vluchtelingen helpt bij het vinden van een studie en werk.
Albert de Voogd, hoofd van het UAF, zegt dat op de opvanglocaties voor vluchtelingen nauwelijks een goed aanbod is om de Nederlandse taal te leren. De Voogd: "Met name de hoger opgeleiden die in Nederland verder willen studeren lijden hieronder. Universiteiten en hogescholen kunnen de vluchtelingen namelijk heel goed aan maar zij moeten wel aan de startkwalificaties voldoen."
Paar honderd euro
Het grote probleem is dat hoger opgeleide vluchtelingen vaak ver moeten reizen als zij goede Nederlandse les willen volgen. "Veel opvanglocaties zitten aan de randen van het land en daar is het aanbod in taalonderwijs laag. Dit betekent dat vluchtelingen ver moeten reizen en zo'n reis kost al snel honderden euro's per maand. Dat geld hebben veel mensen simpelweg niet," zegt De Voogd.
Met het oog op de toestroom verwacht De Voogd dat er zo'n 5.000 á 10.000 vluchtelingen ons land binnenkomen die hoogopgeleid zijn en behoefte hebben aan goed taalonderwijs.
Klein budget
Het UAF is al zo'n drie jaar bezig om het aanbod van goed Nederlands taalonderwijs uit te breiden. "Het enige wat nu nog ontbreekt is een goede reiskostenvergoeding. Het COA heeft nu een klein budget maar dit is niet genoeg om alle vluchtelingen hiermee te helpen. Daarnaast zijn we momenteel in gesprek met aanbieders van Nederlands taalonderwijs om het aanbod meer over het land te verspreiden," zegt De Voogd.