Nieuws4 dec '11 16:04

Speeltjes van de allerrijksten [slideshow]

Auteur: Pieter van den Akker

Geld moet rollen, zeker als je een dikke portemonnee hebt. BNR keek af bij de rijken der aarde en stelde een mooi verlanglijstje voor de decembermaand samen.

Het kan niet op met het speelgoed van de allerrijksten. Een eigen krant, televisiestation of voetbalclub: daarvan zijn legio voorbeelden bekend. Veel minder bekend zijn de speeltjes of verzamelingen waarmee de rijke stinkerds de sier maken.

De BNR-top 10 exorbitante speeltjes:

1. Paul Allen, medeoprichter van Windows.
Allen verzamelt en restaureert vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft zo'n twintig vliegtuigen, waaronder unieke exemplaren als de Republic P-47D Thunderbolt, Curtiss 40C Tomahawk en de Polikarpov U-2/Po-2.

2. Roman Abramovich, Russische olie-miljardair.
Het grootste en duurste privéjacht ter wereld kwam in 2009 in handen van Abramovich. Het is Eclipse gedoopt, is 170 meter lang en kostte naar schatting 800 miljoen euro. Om er zeker van te zijn dat hij niet lastig gevallen wordt, trof  Abramovich voorzorgsmaatregelen. Aan boord kwam een raketafweersysteem tegen mogelijke piraten en een laserschild tegen paparazzi.

3. Marcel Boekhoorn, Nederlandse ondernemer en investeerder.
Zijn geschatte vermogen van 1,3 miljard euro liet Boekhoorn rustig toe zijn eigen privéjet te kopen. Het werd een driemotorige Dassault Falcon 900. Wie het interieur ziet, snapt meteen waarom.

4. Richard Branson, Britse zakenman en oprichter van de Virgin Group.
Branson, die ook ruimtereizen gaat organiseren, is de eigenaar van Necker Island, een van de Britse Maagdeneilanden. Om de diepblauwe zee te verkennen kocht hij Necker Nymph. Vanuit die onderzeeër, die voor 18,5 duizend euro per week te huur is, heb je een fantastisch uitzicht.

5. Bill Gates, oprichter van Windows.
Gates is groot liefhebber van de wetenschappelijke tijdschriften van Leonardo da Vinci. Van de 30 overgebleven edities is de Codex Leicester de bekendste. Gates kocht het exemplaar in 1994 op een veiling voor 22,8 miljoen euro en daarmee werd het het duurste boek ooit.

6. Donald Trump, vastgoedmiljardair.
Trump kocht voor ruim 75 miljoen euro een Boeing 757. Trump zou Trump niet zijn als hij het vliegtuig in de oude staat had gelaten. Hij liet er in gouden letters zijn achternaam opzetten.

7. George Lucas, bedenker van Star Wars.
Lucas gaf ruim 74 miljoen euro uit aan zijn landgoed Skywalker Ranch Nicasio in Californië. Omdat zijn nieuwe optrekje goed moet worden beschermd, heeft Lucas zijn eigen brandweerteam in de arm genomen. Met twaalf man personeel, allemaal fulltime in dienst, een paar vrijwilligers en twee brandweervoertuigen zit het wel goed met de brandveiligheid bij Lucas thuis.

8. Michael Verret, goudhandelaar uit Austin in Texas.
Verret versloeg zes concurrenten bij de strijd om het rode "Thriller-jasje" van Michael Jackson. Hij kocht het voor 1,3 miljoen euro, niet goedkoop voor een tweedehands jasje.

9. Mikhail Prokhorov, Russische oligarch.
Prokhorov heeft thuis meerdere gadgets, maar zijn virtuele skimachine is wel heel bijzonder. De man die zichzelf regelmatig laat filmen als hij op zijn jetski stunts uithaalt, kan in zijn eigen huis op wintersportvakantie.

10. Leonardo DiCaprio, Al Gore en Colin Powell.
Deze drie beroemde Amerikanen hebben dezelfde passie voor auto's. DiCaprio schafte de Fisker Karma 2012 als eerste aan. Al Gore en Powell schijnen inmiddels ook zo'n luxueuze wagen met een minimale vraagprijs van 100 duizend euro te hebben.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen