Nieuws23 jul '15 07:35

De rijksten der aarde komen hier hun boten kopen

Auteur: Pieter van den Akker

De allerduurste superjachten van meer dan 40 meter worden vooral in Nederland gebouwd. Nederlandse werven hebben het afgelopen jaar 16 van dit soort jachten gebouwd en er zit voor nog eens 4 miljard euro aan opdrachten in de pijplijn.

Foto: ANP - Het futuristische jacht dat Steve Jobs liet bouwen in Aalsmeer
Foto: ANP - Het futuristische jacht dat Steve Jobs liet bouwen in Aalsmeer

Sectoranalist Roderick Vos van ABN Amro ziet een duidelijke reden: “Wij leveren vakmanschap. Dat gecombineerd met innovatie is een succesvolle mix gebleken in de wereldwijde markt.”

Innovatie
Die innovatie zit ‘m bijvoorbeeld in de toegepaste aandrijftechnieken, legt hij uit. “De hybride en de elektrische auto kennen we allemaal. Maar ook in de schepen gebeurt dit. In 2014 is door een Nederlandse scheepswerf een hybride superjacht gelanceerd. Een enorme dieselmotor en drie elektromotoren, gecombineerd met een batterij van 1 megawatt , drijven het schip aan."
 

Kostenplaatje van die superjachten? Vos: “Een gemiddeld Nederlands superjacht is bijna 42 miljoen euro.”

Steve Jobs
Nee, in Nederland zelf zijn er geen mensen die zo’n exemplaar bestellen. Vos had gedacht dat de meeste afnemers uit het Midden-Oosten zouden komen, maar ze komen ergens anders vandaan: “De VS blijkt het land te zijn waar ze het meest worden afgenomen. Bijvoorbeeld door internetondernemers als Steve Jobs. Hij heeft het eindresultaat helaas niet mogen zien maar zijn schip is door een Nederlandse werf gebouwd.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen