Nieuws7 jul '15 12:41

Bussemaker: 4000 extra docenten in hoger onderwijs

Auteur: Judith Laanen

De komende tien jaar moeten er zo'n 4000 extra docenten bijkomen in het hoger onderwijs. Dat schrijft minister Jet Bussemaker in nieuwe plannen voor het hoger onderwijs, die ze vandaag presenteert.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs tijdens de stemming in de Eerste Kamer over het nieuwe leenstelsel voor studenten. ANP
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs tijdens de stemming in de Eerste Kamer over het nieuwe leenstelsel voor studenten. ANP

Door de komst van het leenstelsel heeft de minister zo’n 1 miljard euro vrij voor nieuwe docenten, schrijft persbureau ANP.

Bestuurder Douwe-dirk van der Zweep van de Algemene Onderwijsbond (AOB) sprak bij BLT over de plannen.

Het geld zou dus ook aan andere zaken uitgegeven kunnen worden. Het probleem is volgens de AOB niet of er wel vierduizend docenten zijn, maar of het geld ook echt in de collegezalen terecht komt. Van der Zweep zou graag oormerken aan het geld zien en hoopt dat de minister dit meeneemt in haar plannen. “In het primair onderwijs heeft de minister ook 3000 banen beloofd, maar de klassen werden juist groter en niet kleiner. Ook de Rekenkamer concludeerde dat het ontbrak aan aan echte regels over waar het geld terecht komt.”

Ook hoopt de AOB dat het geld gebruikt kan worden om “lucht te geven” aan kleinschaligere opleidingen, zoals de lerarenopleiding. Er is een schreeuw om goed opgeleid personeel, zegt Van der Zweep.

Bussemaker zei in mei in het programma Buitenhof het vrij te komen geld te willen gebruiken voor extra onderwijskrachten, maar kon toen nog geen precieze aantallen noemen. De basisbeurs wordt aanstaand collegejaar afgeschaft en omgezet naar een lening. Het was eerst een gift.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen