Nieuws18 mrt '15 09:46Aangepast op 18 mrt '15 13:07

Politieauto's in brand bij opening ECB-kantoor

Auteur: Bram van Dijk

Zo'n tienduizend betogers zijn in Frankfurt de straat op gegaan om te protesteren tegen de Europese Centrale Bank. Bij de opening van het nieuwe ECB kantoor werden auto's in de brand gestoken en raakten agenten gewond.

De ECB heeft vandaag een nieuw kantoor geopend in Frankfurt en dat was aanleiding voor grote demonstraties. De politie is met vele duizenden agenten op de been. Zo'n 350 mensen zijn naar aanleiding van de demonstraties opgepakt en zeker 88 politieagenten zijn gewond geraakt. Dit gebeurde onder andere doordat politieauto's in de brand werden gestoken met de agenten er nog in.

Tegen kapitalisme
"De demonstranten zijn met bussen vanuit heel Europa naar Frankfurt gereden. Het gaat om een georganiseerde actie van een hele brede beweging: vakbonden, uiterst linkse protestbewegingen, splintergroeperingen, maar ook geledingen uit de politiek, bijvoorbeeld de Griekse regeringspartij Syriza", zegt correspondent Derk Marseille vanuit Frankfurt.

Het centrale thema voor de demonstraties is de groeiende kloof tussen arm en rijk in Europa. "Volgens deze demonstranten speelt de ECB, het kapitalisme, daarin symbolisch de rol van slechterik. Daarom moet de officiële opening van het ECB-gebouw, om 10.00 uur, volgens hen verstoord worden."

Griekse regeringspartij
Een lid van de Griekse regeringspartij Syriza spreekt later de betogers toe. Marseille: "Dat is uiterst pikant natuurlijk. Maandag komt Syriza-leider Tsipras bij Merkel op bezoek. Dat moet de relatie tussen Griekenland en Duitsland een beetje recht trekken. En dan spreekt hier vandaag een van de afgezanten van zijn partij. Dat wordt in Berlijn ook geregistreerd en daar zal men niet blij mee zijn."

Speech Mario Draghi
In zijn openingsspeech bedankte Draghi vooral de politie voor hun inzet. "Verder zei hij dat hij hoopt dat de demonstranten zich verdiepen in het probleem en dat de werkzaamheden van de ECB juist bijdragen om het verschil tussen arm en rijk kleiner te maken. Of dat helemaal aankomt bij de demonstranten betwijfel ik."

De hele dag
De demonstraties duren nog de hele dag; zowel om 14.00 uur als om 17.00 uur zijn demonstraties gepland. "We zijn pas net begonnen, zeggen demonstranten. Inmiddels heeft de politie de noodtoestand uitgeroepen. Het gerucht gaat dat de personeelsleden van ECB via het water per boot naar het gebouw zijn gebracht."

Gerelateerde artikelen