Nieuws26 mrt '15 11:46

Agenten moeten terug de schoolbanken in

Auteur: Karlijn Meinders

De Inspectie Veiligheid en Justitie concludeert dit op basis van een steekproef onder agenten. Het gebrek aan kennis leidt tot escalatie bij conflicten en juridische problemen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Alle 30.000 agenten die op straat werken moeten daarom komend jaar een test doen, en zo nodig op bijscholingscursus. Han Busker, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, vertelt dat het komt omdat er te weinig mensen te veel werk moeten doen. Hij vindt het niet gek dat in 10 jaar tijd de kennis erg is teruggelopen.

"Het politiewerk gaat altijd voor. Wat ons betreft hoort opleiden bij het politiewerk, maar de laatste jaren is daar gewoon te weinig tijd voor. Mensen werden wel ingeschreven voor cursussen, maar dan kwam er toch weer politiewerk tussen."

Capaciteit vrijmaken
Volgens Busker moet de organisatie daarom meer ruimte bieden voor bijscholing. "Daarvoor moet je regelmatig terug de schoolbanken in, voor sommige cursussen is het zelfs noodzakelijk om terug naar de academie te gaan. Daar moet dan wel de capaciteit voor worden vrijgemaakt. Een stukje zelf investeren, daar is niets mis mee, maar de faciliteiten moeten door de politie geleverd worden."

Hoge Raad
Volgens de Vereniging van Strafrecht advocaten is het kennisgebrek bij agenten ook te wijten aan de Hoge Raad. Als een agent de regels overtreedt, dan zou de rechter daar vaak geen sancties aan verbinden.

Geert Jan van Oosten, strafrecht advocaat en secretaris bij de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, vertelt dat rechters veel milder zijn geworden met het toelaten van onrechtmatig verkregen bewijs. "Omdat het niet meer werd geaccepteerd dat criminelen op vormfouten vrijuit gingen. Verkrijgt een agent bewijs op de verkeerde manier, dan wordt nu slechts vastgesteld dat hij of zij het werk verkeerd heeft gedaan. Maar als daar geen sancties aan worden verbonden, doen agenten veel minder hun best om de regels te volgen."

Volgens Van Oosten begint het dus allemaal bij de Hoge Raad.

 
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen