Nieuws3 nov '15 20:05

'Overheid moet openheid geven over belastingdeals met multinationals'

Auteur: Judith Laanen

Nederland moet openheid geven over alle belastingdeals met multinationals. Die oproep doet Oxfam Novib. Nederland weigert volgens de organisatie informatie te geven over afspraken met multinationals als Microsoft.

ANP
ANP

"Het is duidelijk dat Nederland niet staat te springen om publiek informatie te verstrekken over de afspraken die zijn gemaakt met grote multinationals", zegt Francis Weyzig, belastingonderzoeker bij Oxfam Novib. De Nederlandse overheid wil zelfs geen vertrouwelijke informatie geven aan de Europese commissie die zich hierover buigt. En daarmee verhindert Nederland Europees onderzoek, zegt Weyzig.

 

Gevolgen
De afspraken die gemaakt worden gaan volgens hem over het geven van zekerheid aan bedrijven of iets wel of niet binnen de wet valt. "Dus hoeveel winst een bedrijf in Nederland boekt, hoeveel een merknaam waard is, afspraken over de interne transacties en structuur van bedrijven." Dit heeft gevolgen voor landen over de hele wereld, zegt Weyzig, met name in die landen "waar bedrijven actief zijn die transacties hebben met grote vestigingen in Nederland."

De commissie heeft gevraagd om meer informatie en een lijst van bedrijven. Ook daar ligt weer een probleem. Nederland publiceert volgens Weyzig wel aantallen, maar geen namen. "Nederland moet basisgegevens over alle afspraken openbaar maken", vindt Weyzig. "Dat soort basisinformatie is niet gevoelig, juist omdat het gaat over afspraken dat de wet wordt toegepast."

Starbucks
Eind oktober zei de Belastingdienst niet te weten hoeveel afspraken zijn gemaakt met Nederlandse bedrijven over hun belasting en hoeveel geld daarin omgaat. De Belastingdienst gaf hiermee antwoord op een Wob-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur) van de Volkskrant, die eerder al vroeg om gegevens over een deal tussen PostNL en de fiscus over de inzet van zzp'ers. Volgens de Belastingdienst geldt er 'fiscale geheimhoudingsplicht', schrijft persbureau ANP. 

In diezelfde maand veroordeelde de Europese Commissie een afspraak tussen de Nederlandse overheid en de Amerikaanse koffieketen Starbucks. Nederland moet tussen de 20 en 30 miljoen euro terugvorderen van Starbucks. Dat zou belastingvoordeel zijn dat de fiscus aan de koffieketen heeft gegeven. Verboden staatssteun, zei Brussel.

Gerelateerde artikelen