Nieuws21 aug '14 10:35Aangepast op 21 aug '14 13:43

Huizenprijzen opnieuw gestegen

Auteur: BNR Webredactie

De prijzen van koopwoningen zijn in juli met 1,9 procent gestegen vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Het gaat om de vierde maand op rij dat de prijzen op jaarbasis stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster.

Vergeleken met de voorgaande maand juni klommen de huizenprijzen met 0,8 procent. Ten opzichte van het dal in juni 2013 liggen de prijzen volgens het statistiekbureau nu 3,1 procent hoger.

Het gemiddeld prijsniveau van bestaande koopwoningen is nu ongeveer even hoog als in mei 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 19,1 procent.

Consumentenvertrouwen
Het Kadaster bracht afgelopen maandag al naar buiten dat er in juli 13.833 woningen zijn verkocht, een stijging van 43,7 procent ten opzichte van juli vorig jaar. In de eerste zeven maanden van 2014 wisselden bijna 77.000 woningen van eigenaar, ruim 40 procent meer dan een jaar eerder.

Volgens marktkenners wordt de woningmarkt al tijden gestuwd door toegenomen consumentenvertrouwen, betere economische vooruitzichten en de historisch lage hypotheekrente.

Het CBS en het Kadaster maken bij de maandcijfers niet bekend hoe de prijzen zich per regio hebben ontwikkeld. Maar uit eerdere cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar blijkt dat de prijzen vooral in de grote steden veel harder zijn gestegen dan gemiddeld. Provincies als Drenthe, Groningen en Zeeland bleven achter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen