Nieuws20 nov '15 19:01

Avondklok in Franse stad Sens na huiszoekingen

Auteur: Karlijn Meinders

Niet alleen in Mali was de sfeer paniekerig. Ook in Frankrijk hangt nog veel spanning na de aanslagen in Parijs. Er zijn de afgelopen week bijna 800 huiszoekingen gedaan, en in een deel van de stad Sens geldt dit weekend een avondklok.

In Sens, 100 kilometer ten zuiden van Parijs, mogen bewoners in ieder geval tot maandagochtend niet naar buiten tussen 22:00 uur en 06:00 uur. Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma vertelt dat het gaat om een doorgaans onrustige buurt. "Daar zijn vannacht huiszoekingen gedaan. Er zijn wapens gevonden en valse identiteitpapieren en er zijn mensen gearresteerd." Door heel Frankrijk zijn de afgelopen dagen honderden huiszoekingen gedaan. "Daarbij zijn ruim honderd mensen gearresteerd, 174 wapens in beslag genomen, is 250.000 euro cash buit gemaakt en hebben 164 mensen huisarrest gekregen", vertelt Bijlsma.

Noodtoestand
De komende drie maanden is de noodtoestand van kracht in Frankrijk. Politie en inlichtingendiensten hebben daarmee veel meer bevoegdheden. "Daar is nauwelijks discussie over. Slechts zes van de 577 parlementsleden hebben tegen die verlenging gestemd. Er is ook een peiling gedaan onder de Fransen en 84 procent zegt: ik vind het niet erg om vaker gecontroleerd te worden en een deel van mijn vrijheden in te leveren. Wat het belangrijkste is en waar de noodtoestand het meest voor gebruikt wordt, is dat de politie niet meer toestemming hoeft te vragen van het Openbaar Ministerie om huiszoekingen te kunnen doen. Ook kunnen ze gebouwen afsluiten en samenscholingen kunnen verboden worden."

Ook in Nederland is er veel onrust, er kwamen vandaag meerdere meldingen binnen van verdachte pakketjes. In Frankrijk wordt het leven volgens Bijlsma inmiddels weer opgepakt. "Mensen gaan wel minder met het openbaar vervoer, maar ze zitten weer op het terras en plaatsen foto's online waarbij staat dat ze zich niet bang laten maken."

Gerelateerde artikelen