Implantaat voorkomt hoge bloeddruk zonder medicijnen
Een nieuwe techniek voor de behandeling van mensen met hoge bloeddruk moet medicijnen overbodig maken. Als eerste ziekenhuis in de wereld is het Sint Antonius Ziekenhuis gestart met deze operatie.
"Via de lies wordt er met een katheder dwars door het hele lichaam een reisje gemaakt naar de halsslagader. Dat klinkt spectaculair, maar dat gebeurt wel vaker," zegt De Rijk.
Op deze halsslagader wordt een implantaat ingebracht. "En dat stentje heeft een hele gekke werking. Eigenlijk waarvan ze niet helemaal begrijpen dat hij doet wat hij doet. In de slagader zit bij iedereen een voelertje die kijkt of jouw bloeddruk hoog genoeg is. En als je bloeddruk een beetje van slag is, kan hij je hersenen de opdracht geven om harder te gaan pompen terwijl dat helemaal niet de bedoeling is. Dan krijg je dus een hoge bloeddruk. Dat stentje heeft de wonderlijke werking dat hij de boel reset. En daarom komt het juiste signaal bij de hersenen en zakt na verloop van zo'n twee weken die bloeddruk. En dat is natuurlijk geweldig."
5 jaar
Een groot voordeel is dat patiënten zonder medicijnen geholpen worden. Dat is vooral fijn voor patiënten die immuun zijn voor medicijnen, in Nederland zo'n half miljoen mensen. Wel is het nog een lange weg voordat de operatie gemeengoed wordt: de bijwerkingen en duur van de werking zijn nog niet bekend. "Ze zitten nu in de experimentele fase. Maar in de volgende fase worden er 150 mensen op deze manier behandeld, ook met mensen die een placebo krijgen. En dat moet allemaal wetenschappelijk worden getest. Pas over een jaar of vijf verwachten ze dat ze daarmee echt klaar zijn. Dus veelbelovend maar vooralsnog toekomstmuziek."