Nieuws8 jul '14 17:28

Oplossing Alzheimer weer stapje dichterbij

Auteur: BNR Webredactie

Britse wetenschappers hebben belangrijke stappen gezet in het onderzoek naar een medicijn tegen Alzheimer. Ze hebben een nieuwe manier gevonden om iemands bloed te testen, waardoor in een vroeger stadium al gezien kan worden of iemand de ziekte zal krijgen.

Het is een belangrijke stap bij het onwikkelen van een oplossing voor Alzheimer. Britse wetenschappers vonden 10 eiwitten in het bloed die het begin van Alzheimer kunnen voorspellen. Met een bloedtest zou het zo heel makkelijk worden om de ziekte in een vroeg stadium te ontdekken.

Wiesje van der Flier, hoofd onderzoek aan het VUmc Alzheimercentrum: "Dit is een hele mooie doorbraak. Een bloedtest is een soort Heilige Graal voor de diagnostiek van Alzheimer. Daar is de afgelopen jaren al veel ontwikkeling in geweest. Zo kun je bijvoorbeeld eiwitten bepalen in hersenvocht, maar daarvoor was altijd een ruggenprik nodig. Met deze nieuwe methode wordt het testen van bloed makkelijker en doeltreffender."

Toekomst
Het is nu nog erg moeilijk om in een vroeg stadium te bepalen of iemand de ziekte heeft. We weten inmiddels dat Alzheimer over een periode van twintig jaar kan ontstaan. Tegen de tijd dat symptomen worden opgemerkt is het vaak al te laat. Het vroeg ontdekken van de ziekte is van groot belang. Zeker wanneer er in de toekomst wel medicijnen tegen Alzheimer zijn.

Wiesje van der Flier is voorzichtig positief: "Nu is er nog geen medicijn en ook de nieuwe ontdekking moet eerst nog uitgebreid onderzocht worden. Het is bij ons pas waar als het twee keer is ontdekt. Wereldwijd wordt er ontzettend veel onderzoek gedaan en stappen als deze zijn enorm belangrijk. We verwachten in de komende jaren wel ver te komen. Misschien wordt het zelfs al mogelijk om bij bepaalde groepen patiënten de ziekte te vertragen, maar zover zijn we nu nog niet."

Gerelateerde artikelen