Nieuws14 okt '15 11:39

ABP wil duurzamer beleggen, maar stopt niet met fossiel

Auteur: Remco Tomesen

Ambtenarenpensioenfonds ABP wil 'verantwoorder beleggen'. Het bedrijf wil de CO2-afdruk van de hele portefeuille voor 2020 met een kwart omlaag brengen.

Dat staat in de 'Visie 2020', dat het ambtenarenpensioenfonds heeft gepresenteerd. Het fonds heeft een vermogen van ruim 350 miljard euro. De doelstelling van 25 procent CO2-verlaging in 2020 komt overeen met wat de rechter heeft geëist van de Nederlandse staat in de door Urgenda aangespannen Klimaatzaak.

ABP ligt al een tijdje onder vuur vanwege haar belangen in de fossiele industrie. De actiegroep ABP Fossielvrij wil dat het pensioenfonds uit de kolen, gas en olie stapt. Meer dan tienduizend deelnemers ondertekenden een petitie, waarin ze het pensioenfonds daartoe oproepen.

De actiegroep is niet onder de indruk van de stap van ABP om de CO2-afdruk te verlagen, blijkt uit deze tweet. Het pensioenfonds kondigt namelijk niet aan dat het uit de fossiele industrie gaat stappen. Wel dat beleggingen die bijdragen aan een betere en schonere toekomst in 2020 moeten zijn verdubbeld  naar 58 miljard euro.  De belangen in hernieuwbare energie moeten met 5 miljard euro toenemen.

ABP zou momenteel meer dan 30 miljard euro in de fossiele energie industrie investeren. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen