Sint moet het dak op bij code oranje
Het KNMI waarschuwt voor extreem weer. Er is kans op zeer zware windstoten in het westen en noorden en voor pakjesavond wordt een extreem lange avondspits verwacht.
Volgens Tom van der Spek van Meteoconsult zal de storm niet zo zwaar zijn als die van enkele weken geleden. "Toen hebben we kortstondig een orkaan gehad met windstoten tot 150 kilometer per uur. Dat gaan we wellicht niet halen. Maar die storm was toen relatief kort van duur en deze zal veel langer duren."
"In de late ochtend begint de stormkracht te komen. Het gaat de hele avond en een groot deel van de nacht door en zelfs morgen staat er nog een stormachtige wind langs de kust. Hij gaat echt úren en úren door."
Code oranje
Het KNMI heeft code oranje afgekondigd voor extreem weer. In de middag steekt een zware storm op die op de Wadden windkracht 11 kan halen. Vanaf halverwege de ochtend zijn in het kustgebied zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 km per uur. 's Middags kunnen in het westen en noorden zelfs zeer zware windstoten voorkomen van 100 tot 120 km per uur, met uitschieters in het Waddengebied tot 130 km per uur.
De avondspits kon wel eens lang gaan duren, waarschuwt Patrick Potgraven van de Verkeersinformatiedienst. "Het slechtste scenario dat zich kan voordoen is dat mensen vroeg op pad gaan en er files komen te staan door het slechte weer. En als vervolgens de niet-sinterklaasvierders ook nog eens aansluiten, dan zien we vanmiddag hele lange files staan die ook heel langdurig op het wegennet zullen staan."
Waterkeringen dicht
Met het oog op verwachte hoge waterstanden sluit Rijkswaterstaat in de nacht van donderdag op vrijdag de Oosterscheldekering en de Algerakering in de Hollandsche IJssel. Ook zullen enkele sluizen worden gesloten.
De noordwesterstorm valt samen met springtij. Hierdoor wordt bijvoorbeeld bij Vlissingen een waterstand van 3,80 meter boven NAP verwacht. Een dergelijke stand komt eens in de 10 jaar voor, zegt Rijkswaterstaat.
Niet alleen Vlissingen, maar ook Hoek van Holland, IJmuiden, Den Helder, het waddengebied en Delfzijl moeten zich voorbereiden op hoge waterstanden.