Nieuws11 nov '14 10:44Aangepast op 11 nov '14 13:11

Pieter Feith: 'Contact met rebellen kon MH17-onderzoek versnellen'

Auteur: Bram van Dijk

Het kabinet had in de nasleep van de MH17-ramp sneller vooruitgang kunnen boeken door te onderhandelen met de rebellen, zegt oud-topdiplomaat Pieter Feith tegen BNR's Paul van Liempt.

"Ik ken niet precies de afwegingen van het kabinet", zegt Feith als startpunt.

Dit zou dan uitsluitend met het oog op het humanitair belang van het terughalen van de overschotten en onderdelen van het vliegtuig zijn, zodat dit het onderzoek verder kon helpen.

Oekraïense regering officieel tegen
Het officiële standpunt van Oekraïne is altijd geweest dat landen niet moeten onderhandelen met de separatisten, aldus een verklaring die op 31 oktober werd afgegeven. Er was onduidelijkheid over dit standpunt ontstaan nadat Nieuwsuur bij verschillende Oekraïense politici naging of het land Nederland dit contact had afgeraden. Daar kwam toen geen eenduidig antwoord op.

Tussenpersonen
Feith benadrukt dat hij niet weet hoe het achter de schermen is gegaan en of rechtstreeks onderhandelen de beste optie was. "Ik weet niet of je rechtstreeks moet onderhandelen met die separatisten, maar met tussenpersonen is en was daar wel een mouw aan te passen."

Schuldvraag
Hij begrijpt de afwachtende houding van de Nederlandse regering. Hij vindt dat 'wij een eigen geluid hadden moeten laten horen als een voorschot op de uitkomst van het onderzoek richting Moskou'. Dat hadden we dan samen kunnen doen met de twee andere meest getroffen staten: Maleisië en Australië.

"Hoe langer het onderzoek duurt, hoe moeilijker het wordt om straks diplomatiek een conclusie te trekken in onze relatie met Rusland. Dat is mijn enige zorg. Als we pas over een jaar kunnen horen wat de uitslag van dat onderzoek is, en we weten misschien nu al met vrij grote waarschijnlijkheid dat het gaat om een raket die afgevuurd werd door pro-Russische separatisten, dan ben ik bang dat het mosterd na de maaltijd wordt."

Boek
Deze week verschijnt het boek 'Met het oog op vrede', waarin de voormalig diplomaat in Kosovo zijn ervaringen deelt.

Gerelateerde artikelen