Nieuws29 jan '13 17:33Aangepast op 29 jan '13 18:41

FIOD legt beslag op bijna 100 panden

Auteur: Melvin Captein

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft in een onderzoek naar witwassen in de regio Rotterdam beslag gelegd op 95 panden. Die zouden een totale waarde van ongeveer 4,5 miljoen euro vertegenwoordigen.

Er zijn ook twee aanhoudingen verricht. De FIOD verdenkt een 42-jarige man uit Rotterdam en een 43-jarige vrouw van het witwassen van circa 1 miljoen euro.  De woningen van de twee verdachten zijn doorzocht. Daarbij zijn administratie, sieraden en geld in beslag genomen.

Trusts
Een persbericht van de Rijksoverheid meldt dat de aanhoudingen en beslagleggingen onderdeel zijn van een groot onderzoek naar verdachten, die middels op Guernsey gevestigde vennootschappen (trusts), grote geldbedragen hebben ondergebracht in het buitenland in onder meer Zwitserland en Luxemburg. De constructie is bedacht om er vermoedelijk in Nederland geen belasting over hoeven te betalen.

Guernsey
Het kleine eilandje Guernsey, voor de kust van het Franse Bretagne, staat bekend als belastingparadijs. Het is een onderdeel van de Britse Kroon, maar maakt geen onderdeel uit van de Europese Unie. Op het eiland gelden geen dividendbelasting, vermogensbelasting, transferbelasting of BTW.

Uitwisselingsverdrag
Sinds 1 januari 2010 onderhouden Nederland en Guernsey een uitwisselingsverdrag. Op grond hiervan kunnen beide landen onderling gericht informatie opvragen die van belang is voor de heffing en vordering van belastingen. Door dit verdrag kon de FIOD de verdachten op het spoor komen.

In het onderzoek werden in oktober 2011 al negen verdachten aangehouden. Zij werden na verhoor vrijgelaten.

Gerelateerde artikelen