Nieuws3 apr '15 14:07

'Lekkerste asperges? Gewoon met ham en een eitje'

Auteur: Pieter van den Akker

Het is Goede Vrijdag en dat betekent traditioneel de Matthäus-Passion en van het weekend asperges. Maar dit jaar wordt dat lastig. De asperges van koude grond zijn nog niet klaar voor de oogst. 

Foto: ANP
Foto: ANP

Hoe lang moeten we nog wachten? Verslaggever Hugo Reitsma ging vanochtend ontbijten bij aspergeboeren Rini en Carien van Rooij in Drunen. “Als we echt in het seizoen zitten, dan is het ontbijt om 5 uur, 5.15 uur”, vertelt Rini allereerst. “Dan hebben we geen moment te verliezen. Zodra het licht wordt, dan zijn we d’r.”

Rietdekken
Omdat er nog niet gestoken kan worden, gaat Rini van Rooij eerst nog aan de slag in zijn rietdekkerbedrijf. "De laatste klus zijn we nu aan het klaren. Dat moet snel klaar, want we verwachten over een paar dagen de eerste asperges te kunnen steken. Het begint weer te kriebelen. Alles staat weer startklaar. Nu nog de laatste werkzaamheden op het dak en dan is het wachten op de eerste asperges. Zodra die dan ook komen, dan is er geen stoppen meer. Dan begint het te lopen en te draaien.”

Zijn de asperges zo laat dit jaar of is Pasen zo vroeg? “Pasen is wel vroeg. Normaal gesproken begint het seizoen pas half april. Het eindigt op 24 juni: heiligendag, Sint-Jan. Dat heeft te maken met het aantal groeidagen erna. Die plant heeft nog ongeveer 100 groeidagen nodig om te herstellen en nieuwe ogen te vormen voor het volgend seizoen. Die plant blijft ongeveer acht, negen jaar in de grond zitten."
 

Geen Polen
Nee, het echtpaar Van Rooij gaat geen Polen inhuren om te komen steken. “Polen hebben we niet. We zijn een heel kleinschalig bedrijf. We hebben ongeveer 3,5 hectare, allemaal percelen bij ons in de buurt. Op het perceel waar we wonen doen we het al dertig jaar. Dat doen we allemaal met mensen uit de buurt nog."

Ten slotte aan Carien de vraag hoe ze de asperges het liefst klaarmaakt. "Ik vind ze klassiek het lekkerste. Een asperge, vind ik zelf, moetje een beetje puur houden. Als je er spullen bij gaat nemen die te specifiek van smaak zijn, ondermijnt dat een asperge. Die is heel fijn van smaak, dus ik vind het jammer als je er dingen bij doet die te sterk van smaak zijn. Dus gewoon ham en een eitje. Traditioneel.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen