
De uitspraak van de centrale raad leert volgens Mommers dat gemeenten tot niets verplicht zijn. Daarom zullen veel gemeenten graag de mensen willen helpen die 'ongedocumenteerd' op straat staan en bij ze aankloppen. "Dan is het de grote vraag of het Rijk die gemeenten in de weg gaat zitten óf tegen ze zegt dat ze geen verplichting hebben, wat wel in de lijn zou zijn met wat uit mensenrechtenverdragen naar voren komt."
Daarmee ligt de hele kwestie toch weer op het bordje van de politiek. Gevaarlijk, meent Mommers, omdat er zo toch weer wordt gemorreld aan het uitgangspunt dat mensen die op straat komen te staan ongeacht hun status of medewerking opvang moeten krijgen. "Die voorwaarde van het meewerken aan terugkeer is nu weer ingebouwd. Sommige mensen zullen dat uiteindelijk niet doen en die komen dan toch weer op straat te staan."
Terugkeerbeleid
Mommers hoopt dan ook dat snel tot gemeenten en het Rijk doordringt dat opvang nodig is, niet alleen vanuit mensenrechtenperspectief maar ook ten gunste van het terugkeerbeleid. "Dus we gaan er eigenlijk maar van uit dat gemeenten gewoon doen wat noodzakelijk is om de mensen te helpen met wie ze geconfronteerd worden."