Nieuws26 nov '15 18:33

Wethouder Groningen: "Gemeenten schieten niets op met uitspraak bed, bad en brood"

Auteur: BNR Webredactie

Gemeenten schieten niets op met de uitspraak van de Raad van State van vandaag dat er voorwaarden gesteld mogen worden aan de bed, bad en brood-regeling. Dat zegt de Groningse wethouder Ton Schroor. Zijn stad blijft voorlopig opvang bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers.

ANP
ANP

Schroor is bang dat de uitspraak door de overheid wordt aangegrepen om het oude akkoord dat een half jaar geleden is gesloten over de kwestie weer op te rakelen. Daarin staat dat gemeenten boetes kunnen krijgen als ze zich niet aan gemaakte afspraken over opvang houden. Schroor: "Ik ben bang dat we twee jaar terug de tijd in gaan en dat mensen weer illegaal op straat terecht komen."

'Huidig beleid succesvol'
De coalitiepartijen VVD en PvdA moeten nu de rechter heeft besloten dat gemeenten geen wettelijke plicht hebben om uitgeprocedeerde asielzoekers op te vangen, gaan onderhandelen met de gemeenten over hoe de opvang dan wel geregeld wordt. Dan kan volgens wethouder Schroor wel even gaan duren. "Tot die tijd gaan wij mensen die illegaal hier verblijven gewoon opvangen."

Schroor zegt dat Groningen goede resultaten behaalt met het huidige beleid. "Wie legt mij nou uit dat mensen illegaal en zonder perspectief of begeleiding op straat zetten beter is dat de situatie die we nu hebben?"

Illegalen terugsturen
In Den Haag werd door de coalitiepartijen vanmiddag verschillend gereageerd op de uitspraak van de Raad van State, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wil dat gemeenten die zich niet aan de wet houden inderdaad boetes krijgen, terwijl de PvdA door middel van het maken van goede afspraken boetes wil voorkomen.

In het ergste geval kan Groningen dus boetes verwachten in de toekomst. Ook kan de overheid de geldkraan dichtdraaien, waardoor gemeenten de opvang zelf moeten financieren. Volgens Schroor ontstaat dan de situatie dat illegalen die vanuit de overvolle opvanglocaties van het Rijk naar gemeentes worden gestuurd, linea recta worden teruggestuurd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen