Nieuws1 sep '14 13:29Aangepast op 24 nov '16 11:48

'Malaysia Airlines heeft meer partners nodig'

Auteur: BNR Webredactie

In een rapport van onderzoeksbureau CAPA staat dat Malaysia Airlines meer samenwerkingspartners zal moeten zoeken om op internationaal niveau een rol van betekenis te kunnen blijven spelen.

Dat schrijven analisten van onderzoeksbureau CAPA in een gepubliceerde analyse naar aanleiding van de vorige week aangekondigde herstructurering. Malaysia Airlines schrapt de komende jaren 6000 van de 20.000 banen in een poging uit de rode cijfers te geraken. Het luchtvaartconcern zucht onder de gevolgen van jarenlange bijtende concurrentie en twee vliegrampen in 4 maanden tijd.

Het bedrijf gaat zich met name richten op de regionale markt in Azië. CAPA gaat er vanuit dat gesneden zal worden in langere routes. Daarom heeft Malaysia Airlines volgens de marktkenners meer partners nodig in met name Europa, waar KLM nu nog de grootste bondgenoot is van het bedrijf. Andere Europese partners zijn British Airways en Finnair, waarmee Malaysia Airlines samenwerkt in de alliantie Oneworld. Die banden zouden volgens CAPA verder kunnen worden aangehaald.

Ook de Arabische luchtvaartmaatschappijen Etihad en Qatar Airways zouden hun samenwerking met Malaysia Airlines kunnen versterken. Daarbij valt volgens CAPA niet uit te sluiten dat zij ook een belang nemen zodra de nationale luchtvaartmaatschappij van Maleisië weer wordt geprivatiseerd.

Gerelateerde artikelen