
Midden-Oosten correspondent Remco Andersen is in Libanon. Hij vertelt dat de escalatie niet uit het niets komt. "Het speelt binnen de bredere context van de rivaliteit tussen Saoedi-Arabië en Iran in het Midden-Oosten. Dat zijn landen die liggen al decennia met elkaar overhoop. Geschillen gaan over economische en politieke onderwerpen, maar zijn vooral gestoeld in religieuze verschillen. Saoedi-Arabië is de soennitische reus in de Arabische wereld, Iran de Sjiitische en die twee wedijveren voortdurend met elkaar."
150.000 grondtroepen
Naarmate Iran de afgelopen jaren meer invloed vergaarde in het Midden-Oosten, dreigen ze nu ook door middel van de lokale Hoetie-milities voeten aan de grond te krijgen in Jemen, vertelt Andersen. "Hier wil Saoedi-Arabië een einde aan maken. Het is zeker niet uitgesloten dat er grondtroepen worden klaargezet. Bondgenoten staan met 150.000 grondtroepen klaar. Het is nu aan de Hoetie-militie en hun Iraanse beschermheer of ze zwichten voor de druk."
Bedreiging Westen
Dit soort burgeroorlogen waarbij het gezag wegvalt en waarbij landen in chaos vervallen dat is waarin terrorisme heel goed gedijt. "Dat hebben we gezien in Irak, in Syrië, in Libië, in Nigeria met Boko Haram. En de tak van Al Qaida die in Jemen huist wordt door de VS gezien als de meest gevaarlijke en is bij uitstek gericht op het Westen. Zij waren ook verantwoordelijk voor de aanslagen in Parijs. Het is dus ook een bedreiging voor ons."