Nieuws26 mrt '13 18:33

Code oranje voor brandgevaar in natuurgebieden Utrecht en Gelderland

Auteur: Anne-Greet Haars

Het risico van bosbrand is in grote delen van Utrecht en Gelderland gevaarlijk groot. Bij twee vermoedelijk aangestoken branden in Hoog Soeren bij Apeldoorn was het de afgelopen dagen al raak.

En vanmiddag was er een grote heidebrand in het Leenderbos, bij Leende.

Harde wind
Verslaggever Martijn de Rijk sprak in het bos van de hoge Veluwe met hoofdofficier van de brandweer, André Renkens. "Je hoort dat de stokjes in de natuur heel droog zijn. Als je was thuis ophangt, droogt het nu ook heel snel. En hetzelfde geldt voor het hout. En dat komt vooral omdat het hard waait", aldus Renkens.

"Met name in de maanden februari, maart en april komen er relatief veel bosbranden voor, juist omdat het bos nog droog is."

Meetstation
Met een simpel ogend meetstation meten ze in onder andere in de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland de droogte van het hout, hei en puntgras. "In onze regio hebben we er vier, maar in elke regio waar mogelijk natuurbrandgevaar is hebben een meetstation. De gegevens gaan allemaal naar een site, waarvan een gedeelte publiek is. Daar kan elke burger zien wat in hun gebied de stand van zaken is."

Vliegtuigjes
Morgen worden op de Veluwe ook vliegtuigjes ingezet om branden vroeg op te sporen.

Gerelateerde artikelen