Nieuws19 dec '14 11:37Aangepast op 19 dec '14 13:50

"Het was de meest verschrikkelijke en de mooiste nacht van mijn leven"

Auteur: Karlijn Meinders

De Volvo Ocean Race start een onafhankelijk onderzoek naar het aan de grond lopen van Team Vestas Wind. Het zeiljacht van de Deense equipe strandde eind vorige maand nadat de boot in de Indische Oceaan op een rif was gevaren. BNR sprak met navigator Wouter Verbraak.

Wouter Verbraak, de Nederlandse navigator van de Deense boot, vertelt hoe hij de schipbreuk heeft ervaren. "We waren met zijn negenen aan boord en we voeren met 19 knopen, dat is 35 kilometer per uur, tegen een muur aan. De impact was enorm. Zo'n rif is keihard en alles eraan is gemaakt om je dood te maken. We zaten klem, met om ons heen enorme brekende zeeën. In de eerste ogenblikken leek het of er geen uitweg was. We hebben een mayday uitgezonden, maar de coastguard liet weten dat ze niet meer konden komen die nacht."

Voor Verbraak was het de meest verschrikkelijke nacht van zijn leven, maar ook de mooiste. "Het mooie wat eruit kwam was het teamwork. Er moest zoveel tegelijk gebeuren. We moesten los zien te komen, er moesten zwemvesten komen en survival suits, de mast moest vast gemaakt worden. Iedereen nam meteen de leiding in zijn eigen gebied. Fantastisch om mee te maken."

Dat is topsport
Twee dagen zaten ze vast op een piepklein eilandje, met een krakende satelliettelefoon. "Daarmee konden we onze familie laten weten dat we ok waren en werden alle logistieke zaken geregeld. Er is daar door niemand een vinger uitgestoken van 'jij hebt het gedaan'. Dat is topsport. Je leert ergens van en dan is het doorpakken, het een plaats geven en doorgaan. Maar het is een ervaring die je niet zomaar naast je neerlegt. Ik ben naderhand met een psycholoog gaan praten. Ik vertelde hem dat ik het idee had dat ik nog te weinig voelde. Maar dat kwam volgens hem door de shock."

Verantwoordelijk
Als navigator voelde Verbraak zich enorm verantwoordelijk. "Dat kwam pas op dag twee. Daarvoor was er zoveel te regelen. Tijdens een wandeling over het eilandje besefte ik het me ineens: ik voel me heel erg verantwoordelijk hiervoor. Er is een droom kapot gemaakt. Ik heb aan iedereen mijn verontschuldiging aangeboden. Zo moet het ook in de topsport. Het is geen schoolplein waar iedereen naar een ander wijst. Het is beter om je hand op te steken en te zeggen 'ik was het'. Dan kan er geleerd worden van de fouten en kun je verder."

Verbraak is trots op hoe er door de zeilwereld mee om is gegaan. "We racen keihard en gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Maar zodra iemand in de problemen komt, stopt alles. Veiligheid gaat altijd voor. Eén van onze concurrenten heeft de hele eerste nacht stand by gelegen en de communicatie voor ons geregeld. Dat is heel mooi."

Onafhankelijk onderzoek
Er volgt nu nog een onderzoek met een panel van deskundigen. "Dan zal er vooral naar de feiten worden gekeken. Het gaat er niet om dat er een schuldige wordt aangewezen. We moeten hier een les uittrekken."

Of het team weer verder zal gaan is nog niet zeker, maar het vertrouwen in elkaar is er nog. "Ik zou daar natuurlijk weer bij willen zijn. We zien elkaar straks weer in Abu Dhabi voor een debriefing. Dan bespreken we het onderzoek en horen we hoe het er voorstaat met de boot. Daarna zullen we kijken hoe nu verder."

Gerelateerde artikelen