Nieuws17 jul '13 16:15

Nederlanders reizen niet, maar gaan op vakantie

Auteur: Pieter van den Akker

Op vakantie gaan maakt dik, tijdens het zonnebaden lezen we nog steeds onze werkmail en de vakantiehuizen worden steeds goedkoper. Zomaar een greep uit het vakantienieuws van de afgelopen dagen. Redacteur Marijke Roskam wil iets anders weten voordat ze haar koffer inpakt.

"Want je kunt wel roepen dat je lekker weg bent van alles en Nederland even helemaal vergeet, maar voordat je het weet zit je midden tussen de Telegraaflezende en aardappelstampende landgenoten op de camping", zegt Roskam. "En in tienvoud hoor je fluisteren dat de 'buurvrouw zeker even gaat poepen' als je met een rol over de grasveld loopt. Ik wil weten: Hoe herken en vermijd ik die andere Nederlanders?"

Goudkleurig
Fotografe Isabella Roozendaal maakte het boek 'En masse. How Holland Holidays'. Volgens haar is het toch echt nog het cliché waar je de Nederlanders op kunt filteren. "Wat ik misschien nog wel het meest herkenbaar vind, is dat Nederland veel blonder is dan ik in eerste instantie had gedacht. Ik woon zelf in Amsterdam-Oost en daar is het niet zo blond. Maar Nederland heeft toch een hele hoop blonde mensen die enorm goudgekleurd zijn."

Rembrandtschilderij
Zijn er nog meer specifieke uiterlijke kenmerken waardoor je landgenoten kunt detecteren? Als je iets dichterbij komt, zie je het volgens de fotografe ook aan de gezichten. "Ik weet niet of ik Nederlanders echt kan herkennen aan hun gezicht, maar ik weet wel dat mijn moeder, die lang geleden vanuit Brazilië naar Nederland is verhuisd, vertelde dat ze verbaasd was als ze in het café zat en om zich heen keek en het er net zo uitzag alsof iedereen uit een Rembrandtschilderij kwam. Als je goed kijkt, is dat ook wel zo. Nederlanders zien er toch wel anders uit dan Duitsers, Engelsen of Fransen, maar de verschillen zijn heel subtiel."

Eigenlijk zijn Nederlanders niet te ontwijken. Je kan naar het einde van de wereld gaan, je komt gewoon een Nederlander tegen. Kortom: kijk omhoog naar het aantal antennes en naar beneden voor de stekkerdozen. Of zoals Isabella Roozendaal het verwoordt: "Ze nemen breedbeeldtelevisies met satelliet mee, ze huren er koelkasten, het gaat hen echt om de campingervaring. Daar willen ze koste wat kost aan vasthouden."

Niet op reis, maar op vakantie
Nederlanders die de fotografe tegenkomt 'zijn niet op reis, maar ze zijn op vakantie'. "Dat is een heel ander gegeven. Als je op reis bent ga je om andere dingen te ontdekken en andere dingen te zien. Maar als je op vakantie bent, doe je dat om fijn samen te zijn met je kinderen, in de zon en bij het water."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen