Nieuws8 okt '15 10:43

Cadeaubon is niet onpersoonlijk, zegt uitgever cadeaubon

Auteurs: Mark Hulstein en BNR Webredactie

Uit een enquête van de VVV blijkt dat mensen de cadeaubon helemaal niet onpersoonlijk vinden. 90 procent van de ondervraagden is heel blij met dit verjaardagscadeau. Maar volgens de Consumentenbond valt dit enthousiasme wel mee.

Image

De VVV is heel positief over de eigen cadeaubon. Zo is de bon ook nog eens heel goed voor de economie. Want 41 procent van de ondervraagden geeft meer uit in de winkel dan de waarde van de bon die ze kregen. De VVV is blij verrast met de uitkomsten van hun onderzoek.

De VVV mag dan verrast zijn, de Consumentenbond ziet een ander beeld. "Het ziet er een beetje uit alsof het wenselijke antwoorden zijn", zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. "Natuurlijk ben je blij als je een cadeau krijgt, een gegeven paard kijk je niet in de bek. Maar uit ons onderzoek - we hebben vaker onderzoek gedaan naar cadeaubonnen - komt wel een ander beeld. Dan zijn mensen toch minder blij." Het bezwaar is volgens Donat vaak dat de bon moeilijk inwisselbaar is en dat men geen wisselgeld krijgt. Dat de bon ongemerkt verloopt is nog het grootste probleem.

Door deze onduidelijkheden met cadeaubonnen blijft er veel geld liggen dat nooit wordt uitgegeven door de consument. Volgens Donat gaat dat om miljoenen. Een uitzondering is de boekenbon. "Het fijne aan de boekenbon is dat hij altijd geldig blijft", zegt Donat. "Dat zouden we het liefst willen zien bij al die bonnen. Maar goed, dat is niet haalbaar. Maar vijf jaar zou dan een mooie geldigheidsduur zijn. We zijn in gesprek met verschillende cadeaubonuitgevers om te kijken hoe ver we kunnen komen met het verlengen van de termijn dat het geldig is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen