Belastingdienst schrapt duizenden banen
De Belastingdienst gaat in het kader van een reorganisatie vierduizend tot vijfduizend van de huidige 28.000 banen schrappen, meldt onder meer de NOS. Voor degenen die hun baan verliezen wordt binnen de overheid ander werk gezocht, meldt de omroep. RTL spreekt van vijfduizend ontslagen.
Met de inzet van nieuwe computersystemen zijn veel minder mensen nodig voor het verrichten van rekenwerk en controles. Het werk van de Belastingdienst krijgt door ICT-ontwikkelingen steeds meer het karakter van data-analyse. De nauwkeurigheid van belastingaanslagen zal erdoor worden vergroot en belastingontduiking moet fors worden teruggedrongen, melden de bronnen rond de dienst.
Mieke van Vliet van FNV Overheid vreest dat vooral de lagere functies binnen de dienst de dupe zullen zijn van het banenverlies. "De roep in de organisatie is altijd geweest dat men af wil van de lagere functies binnen de dienst. Daar zijn heel weinig vacatures en daar worden binnen de overheid enorm veel banen geschrapt. Wij gaan die mensen keihard ondersteunen en we gaan ervoor staan als de werkgever geen goede maatregelen neemt voor werk en inkomen. En desnoods gaan we actie voeren."
De Belastingdienst hoopt door de reorganisatie jaarlijks honderden miljoenen of zelfs miljarden euro's te besparen. Staatssecretaris Wiebes liet al enkele malen weten dat hij de dienst "flink verouderd" vindt. De grote reorganisatie leidde eerder vandaag al tot het vertrek van directeur-generaal Peter Veld, de hoogste ambtelijke baas. Volgens RTL Nieuws maakt topman Peter Veld naar verwachting deze week zijn vertrek bekend.
Als een bom
Ondanks nadrukkelijke verzoeken daartoe is FNV Overheid niet op de hoogte gebracht van de massa-ontslagen, zegt Van Vliet. Evenmin als de medewerkers, overigens. "Dit gaat inslaan als een bom. Of de belofte om vijfduizend medewerkers elders bij de Rijksoverheid onder te brengen kan worden waargemaakt moet nog maar blijken, zegt Van Vliet, aangezien alle Rijksdiensten op dit moment eigenlijk alleen maar fors krimpen.
Systemen kunnen werknemers een hoop werk uit handen nemen, erkent Van Vliet, maar op dit moment zijn ze zeker nog niet in staat om het volledige werk over te nemen van de Belastingdiens. "Dat betekent dat je de mensen pas naar ander werk kunt begeleiden als ook al die computersystemen op orde zijn en functioneren. Daarnaast moet je mensen hebben om fraudeurs achterna te gaan.