Nieuws6 jul '15 15:15Aangepast op 6 jul '15 15:35

GHB-verslaving: minder nieuwkomers, meer terugvallers

Auteur: Didi Levison

Er melden zich steeds minder GHB-verslaafden bij de afkickklinieken. Goed nieuws zou je denken, maar uit onderzoek van ex-verslaafde en onderzoeker Renee Kelder blijkt het tegendeel.

In 2013 meldden zich 770 verslaafden bij een kliniek, een kwart van hen kwam daar voor het eerst en dat is minder dan de jaren ervoor. Klinkt als een vooruitgang, maar volgens Renee Kelder valt dat tegen: "Er komen minder verslaafden bij, maar het grootste probleem zijn de mensen die verslaafd zijn en er niet vanaf komen. Zeven op de tien mensen valt binnen drie maanden terug”.

Coma
Kelder doet onderzoek naar het gebruik van GHB en waarschuwt voor het gevaar van de drugs. “Een paar druppels te veel kan ervoor zorgen dat de gebruiker ‘out’ gaat of zelfs in coma raakt met in het ergste geval een hartstilstand als gevolg”.

Omgeving
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat GHB-gebruikers wel van hun verslaving af komen? Volgens Kelder kan de groep terugvallers kleiner worden door hen een doel en een vooruitzicht mee te geven, zodat ze weer iets hebben om voor te leven. Ook worden gebruikers vaak omringd door andere gebruikers. “Klinieken zouden meer aandacht moeten besteden aan het verbeteren van de omgeving van een verslaafde", concludeert Kelder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen