Nieuws20 feb '15 13:43Aangepast op 20 feb '15 19:27

Imamgala's afgelast

Auteur: BNR Webredactie

Stichting Rohamaa ziet af van het omstreden benefietgala dat gepland stond voor 8 maart in Rijswijk. Ook een bijeenkomst in Utrecht gaat niet door.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het Rijswijkse evenement was in opspraak gekomen omdat er volgens critici 'haatimams' zouden komen spreken.

Volgens de gemeente Rijswijk heeft "de stichting nu te kennen gegeven dat het liefdadigheidsdoel van hun bijeenkomst, door de uiteenlopende gebeurtenissen en berichtgevingen, volkomen op de achtergrond is geraakt. Dit heeft de stichting ertoe gebracht van het geplande benefietgala op 8 maart aanstaande af te zien.''

De Rijswijkse driehoek (burgemeester, politie, Openbaar Ministerie) "respecteert dit besluit en beschouwt het als een uiterst moedige keuze van de stichting Rohamaa''.

In de afgelopen week heeft de Rijswijkse driehoek veelvuldig overleg gevoerd over het evenement met de stichting en andere partijen, waaronder het CMO (Contactorgaan Moslims en Overheid).

'Belemmerend en intolerant'
De Haagse stichting Rohamaa vindt dat het imamgala "onmogelijk is gemaakt''. De organisatie noemt de ophef "zeer belemmerend en intolerant'' en voegt eraan toe: "Als betrokken medeburgers van dit land voelen wij ons uitermate beperkt in onze elementaire vrijheden.''

Op het gala zouden zeven mensen komen spreken, onder meer uit Egypte, Koeweit, Jordanië, Nigeria en België. De visa van drie van hen zijn ingetrokken. Rohamaa noemt dat "dubieus en totaal niet transparant''.

Utrecht
Een week eerder zou een bijeenkomst zijn in partycentrum Luxury in de Utrechtse wijk Overvecht. Daar zou onder anderen de fundamentalistische sjeik Assim al-Hakeem uit Saudi-Arabië het publiek toespreken. Hij vindt dat christenen en Joden moeten worden gedood als ze de profeet Mohammed beledigen. Een andere spreker was de Nederlandse bekeerling Abdul-Jabbar van der Ven. Hij veroorzaakte jaren geleden ophef met zijn uitspraak dat hij niet zo rouwen als Geert Wilders zou overlijden. Hij zei eerder de Taliban te zien als dé vertegenwoordigers van de islam.

Organisator World Wide Relief uit Hilversum hield vorig jaar ook een benefietgala in het partycentrum, waar geld werd ingezameld voor Palestina, Birma en Zuid-Marokko, maar toen waren er geen sprekers.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen