Nieuws23 feb '15 18:27

'Rijswijk zal niet alsnog podium bieden aan haat zaaien'

Auteur: Thijs Baas

Als er bij een eventueel benefietgala met imams alsnog zaken dreigen te gebeuren die in Nederland en Rijswijk niet gewenst zijn, zal opnieuw actie worden ondernomen om geen podium te bieden voor haat zaaien en geweld. Dat zegt Arthur Sterk, fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad Rijswijk.

Na eerdere annulering heeft de organiserende Stichting Romahaa besloten het evenement alsnog door te laten gaan, bevestigt organisator Anouar Otman tegenover BNR. "De reden is dat we op 8 maart heel veel kunnen betekenen voor behoeftige kinderen en daarom gaan wij door." Otman wil niet zeggen of die omstreden imams alsnog zullen spreken. "Het draait niet om de imams, het draait niet om de Stichting Romahaa, het draait om de weeskinderen. Dus iedereen is uitgenodigd om geld uit te geven aan het goede doel."

Maar Arthur Sterk. fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad Rijswijk, zegt nog van niks te weten, al ligt het volgens hem niet voor de hand dat de organisatie alsnog voor Rijswijk kiest. Een telefoontje met de burgemeester - die geniet van een welverdiende skivakantie - bevestigt dat er geen overleg heeft plaatsgevonden over het alsnog doorgaan van de manifestatie. "Hij verkeerde in de veronderstelling dat alles goed was afgerond. De berichten vrijdag waren heel erg definitief dat het in Rijswijk niet door zou gaan."

Stream
De Stichting Romahaa is vooral in het Haagse actief, zegt Sterk. Van een internetstream was vorige week nog evenmin sprake. En als het evenement alsnog in Rijswijk plaats zal vinden? "Dan ligt er in feite dezelfde situatie voor als toen eerder over dit onderwerp werd gesproken; als er zaken gebeuren die onoorbaar zijn - haat zaaien of oproepen tot geweld - dan zal er moeten worden ingegrepen als er strafbare feiten zijn."

En daarbuiten blijft het 'gewoon' een openbare orde-vrraagstuk, waarin het laatste woord is van de burgemeester. "Wat dat betekent? Dat weet ik niet. Ik kan wel speculeren, maar ik zou niet weten wat nu de aard van het event is. De kennelijke organisator kan nog niet eens aangeven waar het is of dat het in dezelfde vorm wordt gehouden, kortom: te veel vragen om simpel antwoord op te geven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen