Nieuws17 aug '15 13:15

Taxibranche zit niet te wachten op nieuwe dienst Uber

Auteur: Mark Hulstein

Uber wil na de zomer in Nederland een nieuwe taxidienst lanceren. Bij deze nieuwe variant wil het bedrijf alleen werken met professionele taxichauffeurs. De taxiprijzen moeten 20 tot 30 procent lager liggen dan gebruikelijk.

Het bedrijf wil  hiermee invulling geven aan 'de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer om dit jaar nog te experimenteren met nieuwe vormen van taxivervoer'. Over enkele weken wordt er meer bekend. Maar de taxibranche geeft nu al aan niet blij te zijn met het voorstel.

'Zelfde als UperPop'
Hubert Andela van branche-organisatie KNV-Taxi is in eerste instantie positief. "Nieuwe initiatieven zijn altijd goed. In zoverre zijn we blij dat iemand zich aandient." Maar Uber wil de concurrentie voorblijven door een aantal eisen die gelden in de taxibranche, te omzeilen. Zo komt er geen verplichte boordcomputer in de auto en gaan ze ook niet rijden met het blauwe kenteken. En eigenlijk is het dan hetzelfde als het in Nederland verboden UberPop, vindt Andela. "En daar tegen zal de overheid hoogstwaarschijnlijk ook weer op gaan treden. Uber had twee à drie maanden geleden al aangekondigd dat ze bij UberPop willen gaan werken met chauffeurs met een chauffeurspas. Maar toen was de reactie van de staatssecretaris dat er niet aan alle eisen van de wet werd voldaan. En dit is dan UberX, eigenlijk precies hetzelfde als UberPop, maar dan met een andere merknaam", zegt Andela tegen BNR.

Versoepeling regels
Uber lijkt in het gat te willen springen dat staatssecretaris Mansveld heeft gecreëerd door te zeggen dat de taxiregels worden versoepeld. "Wij hebben ook wel leden die allerlei ideeën hebben om bepaalde onderdelen van de wet niet toe te passen. Want die vinden dat ook niet altijd fijn, al die regels. Maar in dit geval heeft de staatssecretaris gezegd: 'ik ga alleen experimenten toestaan die zijn gericht op vernieuwing'. Ik heb zo het donkerbruine vermoeden dat UberX niet past in het plaatje van experimenteren."

In Brussel gaat de nieuwe dienst van start onder de naam UberX. Wanneer het in Nederland zover is, moet nog bekend worden gemaakt. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen