'Radicalisering speelt zich vooral op lokaal niveau af'
Europese steden moeten beter samenwerken om gewelddadig extremisme te bestrijden. Dat is het uitgangspunt van een conferentie van lokale en regionale overheden die vandaag begint in het Deense Aarhus.
De problematiek van radicalisering speelt zich volgens Leen Verbeek, vice-voorzitter van het Congres van de Lokale en Regionale Overheden, vooral op lokaal niveau af. Daarom heeft het Congres, dat onderdeel is van de Raad van Europa, besloten om een netwerk te bouwen van grotere steden om kennis en ervaring uit te wisselen.
Ongeveer honderd lokaal gekozen vertegenwoordigers, beleidsmakers en specialisten uit 22 Europese landen komen vandaag bijeen. De conferentie maakt deel uit van een breder initiatief tegen gewelddadig extremisme in Europese steden.
De onderwerpen die op de agenda staan zijn onder meer preventie maar ook wat te doen met terugkerende Syriëgangers. "Hier in Aarhus worden daar bijzonder succesvolle programma's mee gedaan", zegt Verbeek.
'Nederland goed imago internationaal'
Nederland heeft volgens Verbeek internationaal een goed imago: "Dat komt omdat we een regering hebben die zich van oudsher bezighoudt met diversiteit in volkshuisvesting en die goed bijhoudt wat er gebeurt in wijken. Dat speelt een grote rol. Als gemeente ken je je mensen." Dat wordt in het buitenland niet altijd gedaan, meent Verbeek, en daarom weten overheden niet altijd wat er zich in hun buitenwijken afspeelt.
Verbeek ondersteunt in zijn rol als commissaris van de Koning in Flevoland sinds 2008 onder meer de burgemeester daar. "Er zijn regelmatig bijeenkomsten over hoe om te gaan met bedreigingen en problemen. Burgemeesters worden steeds vaker bedreigd door extreme mensen. Welke problemen kom je tegen en hoe ga je om met bedreigingen? Dat moet je met elkaar doorpraten: wat doe je eraan en hoe kan ik daaraan bijdragen als commissaris?"