Nieuws1 jul '15 15:37Aangepast op 1 jul '15 16:02

Nummerherkenning als oplossing voor tappen gesprekken door AIVD en MIVD

Auteur: Judith Laanen

De AIVD en de militaire inlichtingendienst MIVD krijgen zes maanden de tijd om het afluisteren van vertrouwelijke gesprekken aan banden te leggen. Advocaat Michiel Pestman: "Gebruik nummerherkenning."

Die zes maanden is nog best kort dag, vindt Pestman, advocaat bij Prakken d'Oliviera in Amsterdam. Verslaggever Martijn de Rijk sprak met hem: "Er ligt al een wetsvoorstel voor journalisten, dat al is goedgekeurd door de Raad van State. Daar zou de minister op kunnen inhaken."

Volgens Pestman, die waarschuwt dat elke burger die een advocaat belt het gevaar loopt afgeluisterd te worden, gaat het niet alleen om terroristen die met hun advocaat bellen:

 

Nummerherkenning
Pestman suggereert nummerherkenning als oplossing. Het advocatenkantoor, dat onder meer terrorismeverdachten bijstaat, maakte in december bekend dat gesprekken tussen advocaten en cliënten langdurig zijn afgeluisterd door de AIVD. Het kantoor had een rechtszaak aangespannen omdat ze vinden dat iedereen vertrouwelijk met hun advocaat moet kunnen communiceren.

Daarover deed de rechtbank in vandaag de uitspraak dat de inlichtingendiensten binnen zes maanden met afluisteren moeten stoppen. Ook mogen de diensten informatie verkregen uit het afluisteren niet meer zomaar doorspelen aan het Openbaar Ministerie. Onrechtmatig, aldus de rechter. Daarom moet een onafhankelijk orgaan kijken of en onder welke voorwaarden de informatie mag worden verstrekt.

De verantwoordelijke ministers Plasterk van Binnenlandse Zaken en Hennis van Defensie willen nog niet ingaan op de uitspraak van de rechter. Ze willen het vonnis eerst bestuderen.

Gerelateerde artikelen